Workshop Vanessa Verstappen

zaterdag 6 april 2019 (10-18u), 18+
GEANNULEERD WEGENS ZIEKTE

Deze workshop is spijtig genoeg geannuleerd wegens ziekte. Omdat we geen zicht hebben op een nieuwe datum, hebben we de deelnemers verwittigd en storten we het inschrijvingsgeld terug.

Vanessa Verstappen houdt van de warme geur van hout, de structuur en de speelse nerven. Tijdens deze workshop geeft ze een introductie over haar manier van werken met houtsnede. Daarna ga je zelf aan de slag in het atelier. Je leert snijden in een klein houten blokje. Je drukt de afgewerkte blokjes af en leert hoe je ze thuis kan afdrukken op ander papier of op een linnen draagtas, t-shirt, …

Voorkennis van druktechnieken is niet nodig.

Deze workshop sluit aan bij de tentoonstelling Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken. De 4 deelnemende illustratoren geven elk een workshop. Meer info en inschrijven:

 

Praktische info

  • Uren: 10u-18u. Middagpauze: 12u30-13u30
  • Prijs: € 80
  • Max. 15 deelnemers
  • Meebrengen: lunch en eigen materialen waarmee je graag werkt. De nodige materialen zijn aanwezig: papier, houten blokjes, gutsen, messen, inkt.

 

Transport en parking

Gratis parking in de buurt van Villa Verbeelding is beperkt. We raden daarom aan om met het openbaar vervoer te komen indien mogelijk. Villa Verbeelding ligt op 5 minuten wandelen van het station van Hasselt.

Kom je met de auto? Dan kan je parkeren

  • op de bovengrondse dagparking P Astrid (Koningin Astridlaan) met 300 plaatsen. Dat is vlakbij Villa Verbeelding. Tussen 9u en 19u betaal je 1 euro per 5 uren parkeren. Tussen 19u 's avonds en 9u 's morgens is het gratis.
  • op straat in de betaalzone stationsomgeving: Koningin Astridlaan, Bampslaan, Passerelstraat, Frans Massystraat, Monseigneur Broekxplein, Stationsplein, Tramstraat, Geraetsstraat en een gedeelte van de Grote Breemstraat. Tussen 9u en 19u betaal je op straat 1 euro voor het eerste uur, 2 euro voor het tweede uur en 3 euro per uur vanaf het derde uur. Dus 1 euro voor 1 uur parkeren, 3 euro voor 2 uur parkeren, 6 euro voor 3 uur parkeren, 9 euro voor 4 uur parkeren, ... Je kan er gratis parkeren na 19 uur en op zondagen, wettelijke feestdagen en 11 juli. Je mag er maximum 10 uur per dag parkeren.

Meer info en andere mogelijkheden op www.hasselt.be/nl/betaald-parkeren.

 

Annulatievoorwaarden

Door in te schrijven ga je akkoord met de annulatievoorwaarden:

  • Als je niet langer kan deelnemen, contacteer altijd eerst Villa Verbeelding via reserveren@villaverbeelding.be. Wij contacteren de volgende persoon op de wachtlijst.
  • Bij elke annulatie rekenen we €15 administratiekosten aan. Als we via de wachtlijst een vervanger vinden, storten we jou de rest van het inschrijvingsgeld terug. Als we geen vervanger vinden, verwittigen we jou en mag je zelf een vervanger zoeken die ons zo snel mogelijk contacteert.
  • Bij annulaties minder dan 10 dagen vooraf is terugbetaling niet meer mogelijk.
  • Villa Verbeelding heeft het recht om de workshop te annuleren bij te weinig inschrijvingen of in geval van overmacht (bv. ziekte van de lesgever). In dat geval krijgen de deelnemers hun inschrijvingsgeld volledig terug.

 

Meer over Vanessa Verstappen

Vanessa Verstappen studeerde in 2008 af aan Sint Lucas Antwerpen, waar ze zelf ook een paar jaar les gaf. Als jonge studente kreeg ze al in het eerste jaar les van haar favoriete docent: de begeesterde houtsnijder Luk Duflou. Hij leerde haar snijden in kerselaar en ze vond meteen haar biotoop in zijn hoogdrukatelier in Sint Lucas. Sindsdien ligt haar werkplek herhaaldelijk onder de houtkrullen.

In 2010 debuteerde Vanessa als illustrator met Armandus de Zoveelste van Dimitri Leue. Ze maakte hiervoor een zestigtal houtsnedes in lindehout. Haar debuut kaapte meteen meerdere prijzen weg, waaronder de Boekenpluim (2011) en De Zilveren Penseel (2011). Lindelaar is nog steeds haar lievelingshoutsoort, maar af en toe prikt ze ook haar gutsen in populier en kerselaar. Een linosnede zie je haar zelden maken. Dan mist ze de warme geur van het hout, het karakter van de structuur, de kleine imperfecties en de speelse nerven. Bovendien de schors ook, die er soms nog aan hangt.
 
Momenteel is Vanessa volop in de weer met gutsen, beitels, inktrol, pers en slijpsteen voor de houtsnedes in het boek Wolinoti. Het Houten Kind, met opnieuw een tekst van Dimitri Leue. Het boek verschijnt eind januari 2019. Deze houtsnedes zijn te zien in Villa Verbeelding.

Inspiratie vindt Vanessa overal waar ze rondkijkt en dagdroomt. Curieuze miniatuurbeeldjes of rubberen diertjes op een rommelmarkt? Ze kunnen de blauwdruk zijn voor de karakters in een nieuw boek. Voorts houdt ze van uitslapen, haar kronkelende kamerplanten, (jeugd)theater, wekelijks kringwinkelen, verse tomatensoep en haar babbelzieke kat.

Illustraties: Vanessa Verstappen (uit: Wolinoti. Het Houten Kind)