De mooisten van het land. Een portrettengalerij

van

15 april 2018

tot

12 januari 2019

© Ingrid Godon

‘Meestal ga je op het gezicht af,’ merkte Alice bedachtzaam op. 
‘Precies, en dat is juist mijn klacht,’ zei Humptie Dumptie.
‘Jouw gezicht is hetzelfde als dat van alle andere mensen.
Eerst twee ogen…’ (en hij gaf in de lucht de plek van de ogen
aan met zijn duim) ‘in het midden een neus, de mond eronder.
Altijd hetzelfde. Als die twee ogen nou aan dezelfde kant van 
de neus zaten, bijvoorbeeld – of als de mond boven zat – dan 
zou ik nog een beetje verschil zien.
 
uit: De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland, Lewis Carroll. 
Vert. Sofia Engelsman, ill. Floor Rieder (Gottmer, 2014)

 

Finissage op 12 januari 2019

Op de laatste dag van de expo De mooisten van het land waren er workshops portretten door Ingrid Godon (18+) en Fatinha Ramos (6-12 jaar). Het was ook de laatste dag om mee te doen met de wedstrijd portretten (vanaf 5 jaar). Aan het eind van de dag kozen de illustratoren 2 winnaars per leeftijdscategorie (5-12 jaar / 13-16 jaar / 16+).

 

(Groeps)bezoeken en workshops

De tentoonstelling is een aanrader voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.

Educatief programma:

  • Kinderen en jongeren (5-16 jaar) verkennen de tentoonstelling met gerichte kijk- en doe-opdrachten. Een origineel gezicht samenstellen, elkaar tekenen met portretramen, jezelf vereeuwigen in de portretmachine, ...
  • Kinderen van de lagere school tekenen emoties en schrijven zelf hun wensen en gedachten neer.
  • Vanaf 12 jaar ga je dieper in op de betekenis van schoonheid: moet je altijd de perfecte selfie maken of is een hoekje af net interessanter? Wanneer verstop je je achter een masker? En hoe vaak kan je jezelf heruitvinden?
  • Voor 16+ zijn er geleide bezoeken op maat.

Workshop

Groepen kunnen hun bezoek combineren met een workshop portretten maken. Kinderen tot 10 jaar maken een collageportret van fruit en bloemen à la Giuseppe Arcimboldo. Vanaf 11 jaar maak je een portret met de druktechniek monotype. Met het resultaat kan je meteen meedoen aan de wedstrijd portretten!

Ook tijdens de schoolvakanties zijn er workshops portretten maken.

Meer info?

Je voorbereiden op de tentoonstelling? Of na je bezoek meer werk ontdekken van de illustratoren die een zelfportret maakten?


Portretten in alle maten en vormen

Alle gezichten hetzelfde? Niets is minder waar. Dat is maar al te duidelijk in deze tentoonstelling. Ontdek de verhalen achter de intieme portretten van illustrator Ingrid Godon en de kleurrijke, beweeglijke figuren van Fatinha Ramos. 

Intieme portretfoto's van Ingrid Godon

portret uit 'Ik wou' © Ingrid Godon     portret uit 'Ik moet' © Ingrid Godon

© Ingrid Godon

In 2011 tekende Ingrid Godon een bijzondere reeks kinderportretten. Die vormde – samen met teksten van Toon Tellegen – een ingetogen geheel in het filosofische prentenboek Ik wou. Na deze succesvolle samenwerking volgden Ik denk en Ik moet. De tentoonstelling in Villa Verbeelding combineert portretten uit Ik wou en Ik moet.

Kleur en lange nekken bij Fatinha Ramos

uit: Ik ben heel veel liefde © Fatinha Ramos     uit: Ik ben heel veel liefde © Fatinha Ramos

© Fatinha Ramos

Kleur en beweging zijn constanten in het werk van Fatinha Ramos. Ze laat zich inspireren door haar geboorteplaats Aveiro in Portugal met fel licht, warme kleuren en veel wind. Wat ook opvalt in haar tekeningen zijn de fysieke proporties van de personages. Dat zie je goed in de illustraties voor Ik ben heel veel liefde (2017) met tekst van Wally De Doncker. Daarover zegt Fatinha:

We zijn allemaal uniek. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen dat al van kleins af aan meekrijgen. In mijn tekeningen probeer ik dit vooral mee te geven in het fysieke. Mijn personages hebben lange nekken of lange armen, ze zijn uit proportie. Sommige kinderen vragen: ‘waarom hebben zij zo’n lange nekken?’ Je toont hen dat mensen allemaal anders zijn. Zo wil ik ervoor zorgen dat kinderen meer openstaan voor andere kleuren en vormen.

 

Zelfportretten van 35 illustratoren

Hoe zien Carll Cneut, Joke van Leeuwen en andere illustratoren zichzelf?

Zelfportret Pieter Gaudesaboos     Zelfportret Mylo Freeman     Zelfportret Joke van Leeuwen

Zelfportretten (vlnr): Pieter Gaudesaboos, Mylo Freeman, Joke van Leeuwen

Een galerij met zelfportretten geeft je een kijkje in de hoofden van 35 illustratoren uit binnen- en buitenland. Waarom tekent Carll Cneut vogels in zijn hoofd? Wat heeft Sabien Clement met hoelahoepen? En droomt Harriët van Reek echt van blauw haar? Deze en nog 35 andere illustratoren portretteerden zichzelf speciaal voor deze tentoonstelling in hun eigen stijl. Het resultaat is een unieke galerij van zelfportretten, die nooit eerder te zien waren.

Aan de muur pronken zelfportretten van de volgende illustratoren:

Rotraut Susanne Berner, Kitty Crowther, Sabien Clement, Carll Cneut, Rébecca Dautremer, Ann De Bode, Jan De Kinder, Ephameron, Merel Eyckerman, Mylo Freeman, Pieter Gaudesaboos, Isabelle Geeraerts, Ingrid Godon, Benjamin Leroy, Kris Nauwelaerts, Wout Olaerts, Fatinha Ramos, Mélanie Rutten, Tom Schamp, Tom Schoonooghe, Yoeri Slegers, André Sollie, Leo Timmers, Thé Tjong-Khing, Marit Törnqvist, Isabelle Vandenabeele, Guido Van Genechten, Martijn van der Linden, Annemarie Van Haeringen, Joke van Leeuwen, Harriët van Reek, Kaatje Vermeire, Paul Verrept, Chris Vosters, Sylvia Weve.

En hoe zie jij zichzelf? Laat je inspireren door de illustratoren en teken elkaar met de portretramen of de techniek camera obscura. Na een bezoek aan deze tentoonstelling kennen de ideale verhoudingen van een gezicht geen geheimen meer voor jou. Kruip zeker ook eens in de portretmachine en laat je vereeuwigen met een bijzondere illustratie op de achtergrond!


Openingsfeest op zondag 15 april (14-18u)

Op zondag 15 april was er een feestelijke opening met receptie. Bezoekers konden hun portret live laten tekenen door illustratoren Jan De Kinder, Ann De Bode, Guido Van Genechten en Ingrid Godon.

Voor volwassenen was er een interview door schrijver Wally De Doncker met illustratoren Ingrid Godon en Fatinha Ramos. Kinderen konden een workshop volgen met Fatinha Ramos of in de kleurrijke caravan kijken en luisteren naar naar de kamishibai-versie van Ik ben heel veel liefde.

Een impressie! (filmpje door UiT in Hasselt)