Werkplekken

Deze reizende tentoonstelling geeft je een idee van de werkplekken van Sabien Clement, Gerda Dendooven, Pieter Gaudesaboos, Ingrid Godon, Bart Moeyaert, Thé Tjong-Khing, Judith Vanistendael en Kaatje Vermeire.

Fotografe Eveliene Deraedt ging bij elk van hen op bezoek en fotografeerde hen in hun atelier. Een afdruk van die foto's op groot formaat staat bij hun werkplek in de tentoonstelling.

Bij de foto hoort een vitrine met spullen, schetsen, teken- en schrijfmateriaal uit het atelier van de kunstenaars. Elke kunstenaar heeft bovendien een prikbord met inspirerende foto's, schetsen, papiertjes, ... Bezoekers kunnen facsimile schetsboeken bekijken en de gedrukte boeken doorbladeren. Zo zie je een tekening groeien van de eerste ruwe schetsen tot een afgewerkte illustratie. Ga gerust ook zelf aan een werktafel zitten en vertrouw je ideeën toe aan een schetsboek.

Bij alle schrijvers en illustratoren is het een zoektocht voordat iets juist op papier staat. Bij iedereen verloopt die zoektocht verschillend.

  • Ingrid Godon maakt vooral lijntekeningen die bedrieglijk eenvoudig lijken. Maar vaak zijn tientallen schetsen nodig om een blik van een personage goed te krijgen.
  • Sabien Clement maakt vele fijne tekeningetjes op speciale papiertjes die ze vervolgens in collages verwerkt.
  • Kaatje Vermeire experimenteert volop. Zij werkt vaak met lagen en collages, waarbij ze allerlei druktechnieken en texturen gebruikt: van oud behang tot sinaasappelnetjes.
  • Pieter Gaudesaboos vertrekt van bestaande gebouwen maar herleidt ze op zijn computer tot sterk gestileerde beelden.
  • Judith Vanistendael heeft een passie voor een bepaald merk aquarelverf, maar kiest voor sommige boeken ook voor krijtjes.
  • Gerda Dendooven kiest dan weer voor elk boek voor een andere techniek.
  • Bart Moeyaert zoekt op rommelmarkten naar oude portretfoto’s als inspiratiebron voor zijn personages.
  • Thé Tjong-Khing kijkt naar zijn eigen spiegelbeeld voor het tekenen van gelaatsuitdrukkingen en bewegingen van zijn personages.

Kinderen verkennen de werkplekken met zoek- en doe-opdrachten.

Foto's Bart Moeyaert en Sabien Clement © Eveliene Deraedt