Wreed schoon. Volkssprookjes op reis

van

09 september 2018

tot

06 januari 2019

© Jonas Thys

Een tentoonstelling met rauwe, ongecensureerde volkssprookjes uit 40 cultuurgroepen die in België en Nederland te vinden zijn. In filmpjes vertelden mensen uit verschillende culturen hun favoriete sprookje.

Je maakte kennis met Cinderella’s uit alle continenten, ghouls, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld. Met verhaalfragmenten uit het boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis van jeugdauteur Marita de Sterck en prenten van illustrator Jonas Thys.

In haar boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis bundelde Marita de Sterck 75 volkssprookjes uit Afghanistan, Algerije, Armenië, België, Benin, Brazilië, Burundi, China, Congo, Duitsland, de Filipijnen, Frankrijk, Griekenland, India, Indonesië, Irak, Israël, Italië, Kameroen, Koerdistan, Kosovo, Marokko, Mexico, Nederland, Nigeria, Oekraïne, Palestina, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Rwanda, Senegal, Soedan, Spanje, Suriname, Syrië, Togo, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

Deze tentoonstelling is een productie van Antwerpen Boekenstad, Bibliotheek Permeke en Lokaal Cultuurbeleid van de stad Antwerpen. Ze was in Villa Verbeelding voor het eerst te zien in Limburg.

Op zondag 9 september was er een feestelijke opening van de tentoonstelling. Bezoekers kregen een rondleiding door auteur Marita de Sterck en illustrator Jonas Thys en maakten zelf een straffe illustratie bij een sprookje tijdens een workshop monotype. Meertalige sprookjesvertellers vertelden een sprookje uit het boek Wreed schoon in hun moedertaal: Italiaans, Perzisch, Punjabi en Turks (i.s.m. CBE Open School Limburg-Zuid).

Bekijk hier de foto's van het openingsfeest.

 

(Groeps)bezoeken en workshops

De tentoonstelling stond open voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen. Er was een educatief programma voorzien voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen, voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen. Bezoekers met gids volgden een rondleiding en een creatieve workshop: met een druktechniek maakte je zelf een straffe illustratie bij een sprookje.

Illustraties © Jonas Thys

“Het was een hallucinante ervaring om deze “nieuwe” sprookjes te lezen. Alsof de westerse cultuurgeschiedenis wordt herverteld, maar dan met granaatappelen, met maniok en vulkaanbergen als decor. De daaraan verbonden conclusies moet iedereen zelf maar trekken – ik hoop in elk geval dat elke Belgische, elke Nederlandse lezer deze sprookjes mag leren kennen.”

Ramsey Nasr over het boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis, Marita de Sterck. Uitgeverij Polis, 2017