EDUCATIE / 2021-2022

© Boumediene Belbachir

Villa Verbeelding is dit schooljaar dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met de leesmicrobe! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Wat hebben we in 21-22 voor jullie in petto?

De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

Visuele doekaarten (90’)
6-8 jaar

Met een visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

Doekaartjes en doeboekje (90’)
9-12 jaar

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

Illustrator-ID’s (90’)
12+


Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.

Sebastiaan Van Doninck.png     Kaatje Vermeire.png

De ABC kamer
vanaf 21 november 2021

90'
6-8 jaar, 9-12 jaar en 12+

Ontdek De ABC kamer met de letters van 26 verschillende illustratoren en vlij je neer in de huiskamer met dichterlijke letters.

Expo LetterPret
5 februari 2022 - 6 november 2022
120'
5-15 jaar

Het volledige huis wordt omgetoverd tot een letterparadijs met o.a. de originele illustraties van Charlotte Dematons razend populaire boek Alfabet.

Giftige appels op gouden bordjes
voorjaar 2022
90' of 120'

5-12 jaar en 12+

Giftige appels, huisjes van peperkoek, keteltjes met pap: sprookjes zitten vol met verwijzingen naar eten en drinken. In deze expo ontdek je deze heerlijke sprookjeswereld met al je zintuigen en … 7 koffertjes! We steken dit programma in een volledig nieuw jasje: vanaf het voorjaar 2022 kan je dit aanbod (her)ontdekken.

 

Praktisch

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via +32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • toegang scholen / groepen (-18 jaar): 2 euro per persoon / min. 10, max. 22
  • toegang scholen / groepen (+18 jaar): 3 euro per persoon / min. 10, max. 22
  • materialen groepsbezoek: + 1 euro per persoon
  • gids: 40 euro per groep

Toegang voor Hasseltse scholen is gratis (5-12 jaar). Ze betalen 1 euro per leerling voor materialen.
Sociaal tarief via VRIJUIT en Iedereen verdient vakantie.

Voor groepen 16+ is er een geleid bezoek mogelijk.
Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet volledig rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir