EDUCATIE / 2022-2023

Foto: Boumediene Belbachir

Villa Verbeelding is dit schooljaar dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met het leesvirus! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Wat hebben we in 22-23 voor jullie in petto?
 

Wolf! De Wolf in illustratie
90' of 120'

Nieuwe, tijdelijke expo
5-7 jaar (90'), 8-11 jaar, 12-14 jaar (120'): opdrachten in expo en creatieve opdracht
15+ (90'): rondleiding en creatieve opdracht

In deze expo ontmoet je wolven in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels of gewoon levensecht! Illustratoren, kunstenaars en schrijvers laten zich al eeuwenlang inspireren door dit mysterieuze dier.

Terugkeer wolf

Wat denken de leerlingen zelf van de wolf? Laten ze zich meeslepen door verhalen waarin de wolf een bloeddorstig dier is dat alles met een hartslag verorbert? Of durven ze deze (soms) broodjeaapverhalen in twijfel te trekken?

Vandaag verhit de wolf de gemoederen met zijn terugkeer. Vroeger zag de mens hem niet als een bedreiging, maar was hij een nuttig dier dat fauna en flora in balans hield. Eeuwen later roeide de mens hem uit en kroonde zich zo tot de wolf zijn grootste vijand. Ook nu wordt het imago van de wolf gestuurd door het gebruik van woord en beeld in pers, populaire cultuur en … illustratie.

De wolf in illustratie

In de expo ontdekken leerlingen de originele illustraties van gevestigde namen, maar ook beelden van studenten en beginnend talent. Verder is de wolf een bron van inspiratie voor sprookjes, graphic novels, prentenboeken, affiches, …. Leerlingen laten hun blik glijden over al deze illustraties en zien zo dat de Grote Boze Wolf niet altijd boos is.

De wolvenwand met spannende voorwerpen, de wolventafel met interessante weetjes en de levenséchte Sasha (uit het Natuurhistorisch Museum) belichten het informatieve luik van deze expo. Zo leren de leerlingen de wolf kennen van kop tot staart.

Educatief programma

Er is een aangepast programma per leeftijd voorzien. Met opdrachtenkaartjes verkennen de leerlingen de expo. Er is aandacht voor boeken en leesfragmenten, de technieken en materialen die illustratoren gebruiken en de verschillende gedaantes waarin de wolf verschijnt.

In het atelier sluiten we af met een workshop. Leerlingen creëeren hun eigen wolf (6-12 jaar) of gaan aan de slag met monotype om het verhaal Wolf uit de Meisjes (Annet Schaap) te verbeelden (12+).

Wolvenwand_0.png    Wolf Sasha.png

 

De ABC kamer
90'

5-7 jaar, 8-11 jaar, 12-14 jaar, 15+

Het alfabet lijkt dan wel alledaags, de expo De ABC kamer bewijst het tegendeel. Samen met je klas kijken we naar letters en wat illustratoren ermee doen. 26 verschillende (inter)nationale illustratoren maakten elk een eigen letter en zorgden zo voor het origineelste alfabet.

De leerlingen gebruiken doekaarten en leren zo meer over letters, alfabetten, technieken en materialen. In het atelier zetten ze deze inspiratie om in een eigen letter. Ook OKAN, NT1 en NT2 groepen zijn van harte welkom.

 

De ABC kamer 1.png    De ABC kamer 2.png


De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

Visuele doekaarten (90’)
6-8 jaar

Met visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

Doekaartjes en doeboekje (90’)
9-12 jaar

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

Illustrator-ID’s (90’)
12+


Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.

De Illustratieroute - QR-code.png    Kaatje Vermeire.png

Foto links: Inge Delee
 

Sprookjeskamer
90'

Giftige appels op gouden bordjes
5-7 jaar, 8-11 jaar, 12-14 jaar, 15+

Sprookjes zijn van overal! Van Roodkapje tot Sindbad de Zeeman, deze eeuwenoude verhalen spreken tot de verbeelding. Een gloednieuw programma voert je leerlingen door de Sprookjeskamer gevuld met figuren in papier-maché.

De klas duikt in de klassieke sprookjes, maar leert ook nieuwe sprookjesbewerkingen kennen. In kleine groepjes gaan leerlingen aan de slag met lees-, doe- en tekenopdrachten en dompelen ze zich onder in de wereld van giftige appels, bloedprinsessen en rebelse Roodkapjes. Aangepast programma per leeftijd.

 

Sprookjeskamer_2.png    Sprookjeskamer 2.png


Praktisch

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via
+32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • € 3 per leerling -18 jaar (2 euro toegang + 1 euro materialen)
  • € 4 per student +18 jaar (3 euro toegang + 1 euro materialen)
  • Gids: € 50
  • Meer info over de tarieven vind je hier.

Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet volledig rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir