EDUCATIE / 2022-2023

Foto: Boumediene Belbachir

Villa Verbeelding is dit schooljaar dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met het leesvirus! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Wat hebben we in 22-23 voor jullie in petto?
 

LetterPret & De ABC kamer

Het alfabet lijkt dan wel alledaags, de expo LetterPret bewijst het tegendeel. Samen met je klas kijken we met een andere bril naar letters en wat illustratoren ermee doen. We nemen je ook mee langs de expo De ABC kamer.

Alfabet doekaarten
5 jaar (90')

6-7 jaar (120')

Met doekaarten ontdekken de leerlingen het alfabet en welke vormen het kan aannemen. Ze gaan in kleine groepjes* op zoek naar de letterdief, speuren naar details en leren nieuwe woorden kennen. In verschillende rugzakjes ontdekken de leerlingen voelletters, puzzels en meer speelse doe-opdrachten om het alfabet nog beter te leren kennen.

* Voor een aangenaam bezoek delen we de groep op in kleine groepjes. We vragen om naast de leerkracht nog een extra begeleider mee te nemen om deze groepjes te helpen begeleiden.

Letterwijzers en letterboekje (120')
8-12 jaar

12-14 jaar

De leerlingen duiken met de letterwijzers in het werk van o.a. Charlotte Dematons, Tom Schamp en Sassafras De Bruyn. Het letterboekje vullen ze aan met verschillende opdrachten. Bij het werk van Milja Praagman ontdekken ze dat letters overal kunnen opduiken. Bij het vogeltjesalfabet van Piet Grobler zien en horen ze hoe klanken en letters samenkomen. De leerlingen tekenen met licht, sorteren voorwerpen op een grote alfabettafel en gaan de slag met magneten op een magneetwand. We sluiten af met een creatieve opdracht in het atelier waar ze een eigen letter ontwerpen.

Per leeftijdscategorie (8-12 jaar en 12-14 jaar) is er een aangepast programma voorzien.

Vanaf 15 jaar is er een rondleiding met gids (90') mogelijk. LetterPret is ook geschikt voor mensen die Nederlands als tweede taal hebben. OKAN, NT1 en NT2 groepen zijn van harte welkom.

De expo LetterPret loopt nog t/m 6 november. De ABC kamer is een nieuwe, vaste expo die je kan blijven bezoeken.

LetterPret.png    Charlotte Dematons_0.png

Illustratie: Charlotte Dematons


De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

Visuele doekaarten (90’)
6-8 jaar

Met visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

Doekaartjes en doeboekje (90’)
9-12 jaar

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

Illustrator-ID’s (90’)
12+


Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.

De Illustratieroute - QR-code.png    Kaatje Vermeire.png

Foto links: Inge Delee
 

Sprookjeskamer

Giftige appels op gouden bordjes
90' of 120'

5-12 jaar, 12-14 jaar

Een gloednieuw programma voert je leerlingen door de Sprookjeskamer gevuld met figuren in papier-maché. Afwisselende, creatieve opdrachten leiden naar klassieke sprookjes en nieuwe sprookjesbewerkingen en laten de leerlingen spelen met woord en beeld. We nodigen ze uit in deze heerlijke sprookjeswereld en prikkelen al hun zintuigen!

Sprookjeskamer_2.png    Sprookjeskamer 2.png


Wordt verwacht
Vanaf 20 november 2022

Wolf! De wolf in illustratie
90' of 120'

5-12 jaar, 12-14 jaar: opdrachten in expo en creatieve opdracht
15+: rondleiding en creatieve opdracht

Wolfmensen, leeswolven, wolven in sprookjesboeken, prentenboeken, graphic novel en wolven op affiches. Deze expo toont de wolf in vele gedaanten en staat ook stil bij de terugkeer van de wolf. De leerlingen verkennen de tentoonstelling en sluiten af met een creatieve opdracht.

Wolf © ATAK.png

Illustratie: ATAK, De omgekeerde wereld, BOYCOTT


Praktisch

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via
+32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • € 3 per leerling -18 jaar (2 euro toegang + 1 euro materialen)
  • € 4 per student +18 jaar (3 euro toegang + 1 euro materialen)
  • Gids: € 50
  • Meer info over de tarieven vind je hier.

Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet volledig rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir