Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken

van

03 februari 2019

tot

08 juni 2019
© Merlijne Marell
 

Een atelier bezaaid met houtkrullen, vingers vol inkt en de warme geur van hout. De eeuwenoude techniek van houtsnede is weer helemaal in. Benieuwd hoe illustratoren van nu houtsnedes gebruiken in hun prentenboeken? Deze tentoonstelling combineert originele houtsnedes van gevestigde waarden Luk Duflou en Isabelle Vandenabeele met werk van opkomende talenten Merlijne Marell en Vanessa Verstappen.

Laat je meevoeren naar een sprookjesachtige wereld door de gedetailleerde houtsnedes in zachte kleuren van Luk Duflou. Met krachtige, expressieve houtsnedes creëert Isabelle Vandenabeele een indringende sfeer. Merlijne Marell combineert houtsnede met lino en zeefdruk tot verrassend werk in bijtende of strelende kleuren. Van Vanessa Verstappen is er gloednieuw werk te zien voor het prentenboek Wolinoti. Het Houten Kind, met tekst van Dimitri Leue (publicatie eind januari 2019).

Kijk je ogen uit in een kamervullende installatie met houten planken van Isabelle Vandenabeele. Je ziet de toverlamp van Aladdin uit het werk van Luk Duflou en je kijkt mee in het schetsboek van Merlijne Marell. Overal in deze tentoonstelling zie je schetsen, proefdrukken, werkmaterialen en interessante voorwerpen. Een filmpje toont stap voor stap hoe je een houtsnede maakt. Ontdek meer over de techniek en steek zelf de handen uit de mouwen! Je kan ‘frotteren’ met allerlei texturen in de traditie van Max Ernst.

Meer weten over de illustratoren? Lees hier een korte biografie.

Benieuwd naar prentenboeken met houtsnedes? Download de boekenlijst.

 

Illustraties van links naar rechts: Luk Duflou, Vanessa Verstappen, Isabelle Vandenabeele, Merlijne Marell

 

Affichebeeld Merlijne Marell

Merlijne Marell maakte het affichebeeld voor de tentoonstelling, uiteraard in houtsnede. Originele afdrukken van het ontwerp zijn te koop aan de balie, zolang de oplage strekt. Wie durft zijn schaar en perforator erin te zetten en laat de trekpop een grafisch dansje doen?

© Merlijne Marell

 

Workshops druktechnieken voor volwassenen

In de loop van de tentoonstelling geven de vier deelnemende illustratoren elk een workshop voor volwassenen over druktechnieken (telkens op zaterdag, 10-18u). Laat je verleiden door de warme geur van hout en leer zelf snijden en drukken! 

Bekijk de data en schrijf je in

 

Workshops voor kinderen en jongeren

In de krokus- en paasvakantie zijn er creatieve workshops voor kinderen en jongeren bij de tentoonstelling Uit het goede hout. Jongeren maken houtstempels met Vanessa Verstappen (krokusvakantie), kinderen gaan op zoek naar groentedieren met Merlijne Marell (paasvakantie). 

Ook zijn er op de vrijdagnamiddagen in de schoolvakanties (telkens 14u30-16u) workshops waar je niet voor moet inschrijven.

Bekijk de data en lees meer of schrijf je in

 

Groepsbezoeken en workshops

De tentoonstelling is een aanrader voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.

Educatief programma: kinderen en jongeren (6-16 jaar) verkennen de tentoonstelling met kijk- en doe-opdrachten. Voor 16+ zijn er geleide bezoeken. Groepen met gids kunnen hun bezoek combineren met een creatieve workshop ‘brikdrukken’: met afvalmaterialen maak je een prachtige afdruk.

Een geleid bezoek duurt 2 uur: 1u in de tentoonstelling, 1u voor de workshop.

Scholen betalen € 2 per leerling, andere groepen (vanaf 10 personen) betalen € 3 per persoon. Voor een workshop betaal je € 1 extra per persoon. Begeleiders betalen niet.

Contacteer ons gerust voor een bezoek op maat via mail of telefoon: +32 (0)11 22 26 24.

Alle praktische info (prijzen, openingsuren, locatie, ...): zie Bezoek.

 

Samenwerking PXL-MAD School of Arts

Deze tentoonstelling is een samenwerking met PXL-MAD School of Arts. Villa Verbeelding focust op het gebruik van houtsnede in prentenboeken. In mei 2019 organiseren de ateliers illustratieve en vrije grafiek van de PXL-MAD School of Arts een symposium HOOGDRUK. Er komen 2 tentoonstellingen in het oud gerechtshof aan de Havermarkt in Hasselt: een reizende tentoonstelling waar de bezoeker een breed beeld krijgt van de houtsnede door de eeuwen heen en een tijdelijke tentoonstelling met houtsnedes van hedendaagse kunstenaars zoals Francky Cane, Caroline Coolen, Vicky Gruyters, Vladimir Ivaneanu, Tom Liekens, Gosia Malgorzata Maria Olchowska, Goedele Peeters, Gert & Uwe Tobias (Roemenië),  Hilde Van den Heuvel, Annu Vertanen (Finland) en Katsu Yuasa (Japan).