TENTOONSTELLING / Meer dan duizend nachten

van

06 oktober 2019

tot

18 april 2020

OOSTERSE SPROOKJES IN PRENTENBOEKEN

Weinig literatuur heeft het westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen in de Lage Landen. Villa Verbeelding brengt het werk van vijf illustratoren samen in een nieuwe tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur.

Beleef de magie en betovering van meer dan duizend nachten!

Sprookjes zijn van overal: van iedereen en voor iedereen. En verhalen vertellen kan je leven redden. Dat bewijst Sheherazade met haar spannende verhalen wel duizend-en-een nachten lang. De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding en smeken om opnieuw verteld te worden.

In een oosterse tent komen de vertellingen van auteurs Ed Franck en Imme Dros tot leven. Rodaan Al Galidi vertelt in een filmpje over de sprookjes uit zijn eigen kindertijd in Irak. De verhalen op zich zijn echte parels en gaan nóg meer glanzen dankzij de betoverende illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Geertje Aalders, Thé Tjong-Khing en Quentin Gréban.

Tijdens een avontuurlijke reis door het museum ontmoet je Sheherazade of Sindbad de zeeman en ga je creatief aan de slag:

  • Duik in een spannende zeekast met beweegbare personages en vertel je eigen avontuur.
  • Droom weg bij de zeemansreizen van Sindbad terwijl je woorden en figuren verzamelt onder het zand van de woestijntafel.
  • Schilder een levensgroot kunstwerk met licht. Gewapend met enkel een zaklampje teken je jouw versie van de duizend-en-een-nachten. Na enkele minuten verdwijnen de tekeningen, dus laat je maar gaan!
  • Tover met papier en schaar een driedimensionale tuin vol Arabische invloeden. Zet het venster naar je verbeelding wagenwijd open en laat iedereen meegenieten van jouw knip-, snij-, plak- en vouwkunsten. Na afloop ben je een volleerd papierkunstenaar!

Laat je leiden door Perzische koningen, sultans, schattenjagers en bedelaars … en beleef de nacht - oeps, dag! - van je leven.

Illustraties (boven) van links naar rechts: Martijn van der Linden - Geertje Aalders - Quentin Gréban - Thé Tjong-Khing

‘Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. (…) Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.’

Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi