De Wonderkamer (nog tot 2 april 2021)

 

In De Wonderkamer ga je als een echte ontdekkingsreiziger op expeditie. In kleine kastjes vind je mooie, kostbare, inspirerende, nostalgische of grappige voorwerpen van verschillende schrijvers. Ook illustratoren krijgen een plekje, zij richtten het kastje in volgens hun eigen stijl.

Ontdek op deze bijzondere manier de wereld van schrijvers Els Beerten, Stefan Boonen, Jaak Dreesen, Bettie Elias, Noëlla Elpers, Ed Franck, Kolet Janssen, René Swartenbroekx, Ina Vandewijer en Kaat Vrancken. Bij de illustratoren kan je een kijkje nemen bij Lieve Baeten, Frank Daenen, Debbie Lavreys, Benjamin Leroy, Kris Nauwelaerts, Wout Olaerts, Hilde Schuurmans en Leo Timmers. Een bijzondere kamer waar je even kan verdwalen in je verwondering.

Wonderkamers van vroeger

In de Middeleeuwen begon men in Europa te verzamelen. Door de eerste kruistochten kwamen West-Europese edelen in aanraking met specerijen en Oosterse producten. Bij elke nieuwe ontdekkingsreis leerde men weer andere landen, planten en dieren kennen. Deze kennis werd gebruikt om nieuwe kaarten te ontwerpen, tekeningen te maken van schelpen, veren en skeletten, ... Al deze curiosa werden dan verzameld en getoond in mysterieuze wonderkamers. In de renaissance kwam dit tot volle bloei, in het Antwerpse Rockoxhuis is een wonderkamer uit deze periode gereconstrueerd.

Wonderkamers van nu

Geïnspireerd door de Wonderkamer van Villa Verbeelding, bezochten de leerlingen van het Hasseltse Virga Jessecollege in het kader van Tournée Locale de buurtbewoners van de wijk rond hun school. Zo ontdekten ze mooie verhalen en verborgen plekjes die ze met hulp van illustrator Carll Cneut vertalen naar hun eigen wonderkamer. De studenten Illustratie van PXL-MAD gaan dit jaar ook met het concept aan de slag.Vanaf 23 april 2020 kan je het resultaat op het Sint-Jansplein komen bewonderen.

Ook verschillende hedendaagse kunstenaars en artiesten gingen met dit concept aan de slag.

  • Tom Liekens: Hij vond inspiratie bij jachtstillevens en gebruikte vele technieken (schilderkunst, houtsnede, ...).
  • Charlotte Peys: Zij cureerde haar eigen rariteitenkabinet in Watou.
  • Wouters & Hendrix: Dit ontwerpersduo stelde een eigen wonderkamer samen in het Antwerpse DIVA.