De zee! De zee!
van
tot
Illustratie: Marije Tolman. Uit: Het Eiland met Ronald Tolman, Lemniscaat
De zee: dat is niet enkel een onuitputtelijke massa water, maar ook een onuitputtelijke bron van inspiratie. Met de blik op oneindig lijken die deinende golven soms ongrijpbaar, maar toch slagen vele illustratoren erin om de zee op een treffende manier op papier te zetten.
Thalassa! Thalassa! Of: De zee! De zee! Dat riepen de Grieken in de Anabasis van Xenophon toen ze na moeilijke omzwervingen in het binnenland eindelijk de Zwarte Zee bereikten. De zee was ook de thuis van goden zoals Thalassa en Poseidon en speelde een hoofdrol in vele mythes en verhalen van o.a. Homeros.
Foto's: Boumediene Belbachir
De zee, een uniek universum
Ook vandaag worden vele schrijvers en illustratoren geïnspireerd bij de aanblik van de zee. Want de zee heeft vele gezichten: rustig deinend of stormachtig, azuurblauw, grijs of gitzwart. De zee als veilige haven, maar heb je minder geluk, als laatste rustplaats. De zee als plek van zorgeloos vakantievertier, maar ook als onstuimige kracht bij een vloedgolf. Vele tegenstellingen kenmerken deze oerkracht van de natuur, maar hoe dan ook: ze blijft indrukwekkend mooi en fascinerend.
In de nieuwe, tijdelijke expo De zee! De zee! toont Villa Verbeelding illustraties van illustratoren uit binnen- en buitenland, klassiekers uit de prentenboekwereld, maar ook werk van aanstormend talent.
Illustrator Leo Timmers monstert aan in de expo De zee! De zee! met het kleurrijke boek Het eiland van Olifant. Nederlandse illustrator Marije Tolman maakte het boek Het Eiland waar water ook een plek kaapt: we volgen de ontmoetingen van een ijsbeer tijdens het eilandhoppen.
In de Vissenkamer kan je je (letterlijk) onderdompelen in de wereld waar vissen, kwallen en zeepaardjes van Carll Cneut, Mies van Hout en Ingrid & Dieter Schubert zwemmen. De jonge Gentse illustrator Ruth De Jaeger schildert een muurschildering die de zeesfeer compleet maakt.
Illustratoren Paddy Donnelly, Leo Timmers en Mark Janssen (links) in de strandcabine en illustrator Ruth De Jaeger in de Vissenkamer (rechts). Foto's: Boumediene Belbachir
Zeemonsters, zeemeerminnen, vreemde vissen, ... De zee is een biotoop voor de meest wonderlijke wezens. Niet enkel natuur linken we met de zee, ook een aantal bouwsels kunnen we in één adem noemen: strandhutten, zandkastelen en vuurtorens.
Zo neemt het bekroonde en verfilmde debuut Lampje van Annet Schaap je mee naar een grijze vuurtoren op een schiereiland. ('Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje.') Vuurtorens in verschillende maten en vormen kan de bezoeker ontdekken in de verzameling van Huub Berger van kunstenaarscollectief Het Labo (dat als logo ook een vuurtoren heeft).
Verder ontdek je nog werk in het thema zee van Joanna Concejo, Raoul Deleo, Gerda Dendooven, Paddy Donnelly, Mark Janssen, Mattias De Leeuw, Ingrid Godon, Peter Van den Ende, Judith Vanistendael, Ludwig Volbeda, ...
Op dit schiereiland staat een vuurtoren, een hoge grijze, die 's nachts zijn licht rond laat gaan over de kleine stad aan zee. Zo zorgt hij ervoor dat de schepen zich niet te pletter varen op de rots, die daar zo onhandig ligt in het midden van de baai. Zo zorgt hij ervoor dat de nacht wat minder donker lijkt en het grote land, de wijde zee wat minder groot en wijd.
- Uit 'Lampje', Annet Schaap, Querido
Foto's: Boumediene Belbachir
Jong talent naast internationale namen
In deze expo tonen we illustraties uit klassiekers van de prentenboekwereld, maar ook van aanstormend talent uit binnen- en buitenland. We stellen indrukwekkend werk tentoon van studenten Illustratie die onder begeleiding van docenten en illustratoren Isabelle Vandenabeele en Steve Michiels (LUCA School of Arts, campus Sint-Lucas Gent) illustraties maakten. Zij lieten zich inspireren door het boek Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne. De studenten kregen als opdracht elk een beeld te maken bij dit boek. Vervolgens maakten ze hierop een variant als linosnede.
Interactieve doe-expo
Interactieve opdrachten zorgen ervoor dat de bezoekers (jong, oud en alle leeftijden daar tussenin) zich geen moment vervelen. Met een piraten- en doeblad veroveren kinderen (6-12 jaar) iedere kamer van het museum. Onderweg frotteer je de gekste zeemonsters. In de strandcabine kom je tot rust en kan je in het ruime aanbod (prenten)boeken duiken. Het zeeavontuur eindigt in het atelier met een creatieve opdracht waar je de Zee van Verbeelding kan aanvullen met je unieke (zee)wezen.
School- en groepsbezoeken gaan door met een educatief programma op maat en onder begeleiding van een gids.
Illustratie links: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido I Illustratie rechts: Marije Tolman, Ensor: de grote maskerade, Leopold
Meer weten?
- Lees de biografieën van de illustratoren.
- Bekijk de bibliografie.
- Lees het artikel in Het Nieuwsblad.
- Lees het artikel in Het Belang van Limburg.
- Lees het artikel in De Standaard.