WORDT VERWACHT / De zee! De zee!

van

21 juni 2023

tot

20 januari 2024
Illustratie: Marije Tolman. Uit: Het Eiland met Ronald Tolman, Lemniscaat

De zee: dat is niet enkel een onuitputtelijke massa water, maar ook een onuitputtelijke bron van inspiratie. Met de blik op oneindig lijken die deinende golven soms ongrijpbaar, maar toch slagen vele illustratoren erin om de zee op een treffende manier op papier te zetten.

In de nieuwe, tijdelijke expo De zee! De zee! toont Villa Verbeelding illustraties van illustratoren uit binnen- en buitenland, klassiekers uit de prentenboekwereld, maar ook werk van aanstormend talent.

Illustrator Leo Timmers monstert aan in de expo De zee! De zee! met het kleurrijke boek Het eiland van Olifant. Nederlandse illustrator Marije Tolman maakte het boek Het Eiland waar water ook een plek kaapt: we volgen de ontmoetingen van een ijsbeer tijdens het eilandhoppen.

In de zeekamer kan je je (letterlijk) onderdompelen in de wereld waar vissen, kwallen en zeepaardjes van Carll Cneut, Mies van Hout en Ingrid & Dieter Schubert zwemmen. De jonge Gentse illustrator Ruth De Jaeger schildert een muurschildering die de zeesfeer compleet maakt.

Verder ontdek je nog werk in het thema zee van Joanna Concejo, Raoul Deleo, Gerda Dendooven, Paddy Donnelly, Mark Janssen, Mattias De Leeuw, Ingrid Godon, Annet Schaap, Peter Van den Ende, Judith Vanistendael, Ludwig Volbeda, ...

De expo beleef je op een interactieve manier met vele originele doe-opdrachten. Je bezoek sluit je af met een creatieve opdracht in het atelier.

Leo Timmers_3.png    Marije Tolman_1.png

Illustratie links: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido I Illustratie rechts: Marije Tolman, De grote maskerade, Leopold

 

Workshops Vinnige vissen schilderen

Laat je tijdens de openingsdag inspireren door de vele vissen in de expo! In het atelier helpt illustrator Ruth De Jaeger je op weg.

Wanneer: Woensdag 21 juni, 16-17u
Leeftijd: 6-12 jaar
Prijs: 8 euro
Inschrijven: Koop hier je ticket. Dit ticket is inclusief toegang tot het museum.

Ruth De Jaeger (°1993 in Deinze, woont en werkt in Gent) studeerde illustratie en grafisch ontwerp aan het KASK in Gent. Haar illustraties zijn heel expressief en zitten vol kleur. Bij voorkeur leeft ze zich naar harte uit met haar lievelingsmaterialen: gouden verf en fluoverf in combinatie met felle kleuren en vettig potlood. Spelend met vormen en perspectief zorgt ze steeds voor een humoristische twist. Inspiratie vindt ze onder meer in fauna en flora. Soms woekeren de planten heerlijk in de achtergrond, als een vriendelijk jungle vol fantasierijke vogels en gevlekte katachtigen.

Ruth zet mensen en dieren met veel zwier op papier, voorzien van grappige kleine details en speelse patronen op huid, vacht en kleding. Ruth werkt veel in opdracht en mocht al meerdere boeken illustreren. Van 2017 tot 2020 was ze stadstekenaar van Vooruit (tegenwoordig: viernulvier) in Gent. Haar eerste boek, Geroezemoes, verscheen in 2022 (Uitgeverij De Eenhoorn) en werd direct geselecteerd voor de Leesjury (2022-2023). Al snel volgde Ik win nooit iets (Querido, 2022) en in maart 2023 verscheen haar jongste boek Diep in de Zee (De Eenhoorn, 2023).
 

Ruth de Jaeger.png    Ruth de Jaeger 2.png

Foto's: Ruth De Jaeger