DE VERBEELDERS / Pop-up expo's

De hele zomer lang was Hasselt in 2023 the place to be voor illustratiefans met een uitgebreide illustratieroute met (pop-up)expo’s.

TENTOONSTELLING / De zee! De zee!

Laat je meevoeren door de expo De zee! De zee! Een tentoonstelling voor alle leeftijden.

Wolf! De wolf in illustratie

Deze tijdelijke expo bracht wolven in alle soorten samen: van vals tot vriendelijk van speels tot levensécht.

In fluo - Kitty Crowther

De expo 'In fluo' van deze bekroonde illustrator kon je bezoeken in de Oude Gevangenis van Hasselt.

Vlaamse illustratoren in Bratislava

Ontdek de Vlaamse selectie van de illustratoren van de Biënnale in Bratislava.

LetterPret

Villa Verbeelding werd omgetoverd tot een letterparadijs met werk van o.a. Charlotte Dematons en Tom Schamp.

Brecht Evens

De expo We kunnen eender waarheen kon je bezoeken tot en met 16 januari 2022.

Diep in het bos

Diep in het bos nam je mee naar het bos in prentenboeken. Je ontdekte hoe illustratoren zich laten inspireren door het bos.

Meer dan duizend nachten. Oosterse sprookjes in prentenboeken

Weinig literatuur heeft het westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren verschenen er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen in de Lage Landen. Villa Verbeelding bracht het werk van vijf illustratoren samen in een tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur.

De mooisten van het land op Picturale 2019

Dankzij een unieke samenwerking kon je op de Picturale in Ronse de galerij met zelfportretten uit de expo De mooisten van het land van Villa Verbeelding zien. Met vier nieuwe zelfportretten van de voormalige laureaten van het illustratiefestival.

Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken

Hoe gebruiken illustratoren van nu de eeuwenoude techniek van de houtsnede in hun prentenboeken? Je kon genieten van originele houtsnedes, meer ontdekken over de techniek en de handen zelf uit de mouwen steken. In samenwerking met PXL-MAD School of Arts.

Wreed schoon. Volkssprookjes op reis

In filmpjes vertelden mensen uit meer dan 30 culturen hun favoriete sprookje. Over Cinderella’s uit alle continenten, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust. Met verhaalfragmenten en illustraties uit het boek van Marita de Sterck.

De mooisten van het land. Een portrettengalerij

In Villa Verbeelding ontdekte je de verhalen achter de portretten van illustratoren Ingrid Godon en Fatinha Ramos. Een unieke galerij met zelfportretten gaf je een kijkje in de hoofden van 35 illustratoren uit binnen- en buitenland.

De PREnTFABRIEK

In Villa Verbeelding deed je mini-workshops en zag je originele illustraties van prentenboekenmakers Leo Timmers, Benjamin Leroy, Merel Eyckerman, Wout Olaerts, Kris Nauwelaerts en Yoeri Slegers. Kijken en doen, dat was de boodschap!

Soort van tovenaars. Prijsbeesten in de kinderpoëzie

Een tentoonstelling met wonderlijke stoelen vol kinderpoëzie en met betoverende illustraties aan de muur. En goochelen met woorden aan de tovertafel. In samenwerking met Poëziecentrum.

Roodkapje verduisterd: schilderijen Marianne Aartsen

Marianne Aartsen maakte een indringende reeks olieverfschilderijen over Roodkapje. Die vormden het uitgangspunt voor de dichtbundel Roodkapje verduisterd. Een selectie van de schilderijen was te zien in Villa Verbeelding tot 20 januari 2018.

Vuil Vel. Sprookjes en taboe

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck ging op zoek naar oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties. In de tentoonstelling waren oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen.

Sprookjeszolder

In 2017 blies het Literair Museum twintig kaarsjes uit. Op zolder kon je het mooiste uit de sprookjestentoonstellingen van de voorbije jaren ontdekken: de reus van Klein Duimpje, de kamer van Roodkapje en nog veel meer.

Kraanvogels en kersenbloesems

Het Verre Oosten in prentenboeken
Trek je schoenen uit en stap binnen in een typisch Japans huis. Alles straalt er rust uit. Ga naar de andere kamer en waan je in het drukke China.

Retteketet Letterpret

Letters eisten de hoofdrol op in een speelse tentoonstelling waarin prentenboeken en origineel werk van Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek centraal stonden.

Walvis & co. De illustraties van Annemarie van Haeringen

Drie Gouden Penselen, een paar Zilveren en nog een hele lijst andere prijzen won Annemarie van Haeringen al met haar prentenboeken.

Villa Verbeelding koos er een aantal uit en liet daaruit de beste originele illustraties zien.

Een Bijbel. Illustraties van Rébecca Dautremer

De Bijbel, het meest gelezen boek ter wereld, bevat een schat aan prachtige verhalen die al eeuwenlang een bron zijn van inspiratie voor kunstenaars van overal. Schrijver Philippe Lechermeier en illustrator Rébecca Dautremer maakten een heel bijzondere interpretatie van de Bijbel.

Eerder te zien in Villa Verbeelding

Villa Verbeelding (tot voorjaar 2017 'Literair Museum') maakt sinds 1985 tentoonstellingen: over schrijvers en illustratoren, over bepaalde thema's en onderwerpen in (jeugd)literatuur.