DE VERBEELDERS 2023 / Festivaldag
Illustratie: Carll Cneut, De gouden kooi, De Eenhoorn
Villa Verbeelding organiseerde in de zomer van 2023 ‘De Verbeelders’, een gloednieuw festival rond illustratie i.s.m. CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg. De hele zomer lang was er in Hasselt illustratie te zien in expo’s en een uitgebreide Illustratieroute.
Op zaterdag 26 augustus 2023 streek het festival neer in cultuurcentrum Hasselt: de hele dag kon je genieten van originele workshops, lezingen door internationaal gerenommeerde illustratoren en live illustratie. Je kon er bovendien prints, kaartjes of boeken kopen en ze laten signeren. En je kon tenslotte zelf creatief aan de slag.
PROGRAMMA festivaldag in CCHA - zaterdag 26 augustus 2023
Workshops met illustratoren - 10u30-12u30
Een unieke kans om bij te leren van illustratoren met internationale uitstraling.
- Carll Cneut is een van de bekendste Vlaamse illustratoren met een oeuvre aan prentenboeken dat ver over de grenzen gelezen en bekeken wordt. In deze workshop toonde Carll zijn schildertechniek. Vervolgens schilderden de deelnemers een onderwaterwereld.
- Paddy Donnelly is an award winning Irish illustrator who lives and works in Belgium. He has made 17 picture books so far – a few have been translated in Dutch. In his workshop How To Break Into Picture Books he shared his experiences on breaking into the picture book world in an interactive way. Workshop in English.
- Leo Timmers maakte al heel wat prentenboeken zoals Wie rijdt?, Garage Gust, Waar is de draak? en recent Het monstermeer. Tijdens de workshop vertelde Leo hoe hij zijn personages (vaak dieren) ontwerpt en hoe dit ten dienste staan van het verhaal. Daarna gingen deelnemers zelf aan de slag met het ontwerpen van antropomorfe dieren.
- Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn reeksen prentenboeken over o.a. Max, en konijntje Rikki. De workshop draaide rond de onderwaterwereld van Klein wit visje. De deelnemers gingen aan de slag met collagetechnieken, maar ook met vegen, spatten en stempelen.
Klik op de namen voor meer over de illustratoren.
Lezingen door illustratoren - 13u-17u50
- 13u00-13u50: Judith Vanistendael moest helaas op het laatste moment afzeggen wegens ziekte.
- 14u00-14u50: Leo Timmers vertelde hoe zijn bekende en bekroonde boek Het eiland van Olifant tot stand kwam.
- 15u00-15u50: pauze met signeersessie bij boekenstand Grim
- 16u00-16u50: Paddy Donnelly shared the inspiration he draws from the landscapes and seascapes of Ireland, his writing and illustration process and how he established his career while being completely self-taught. Talk in English.
- 17u00-17u50: Rébecca Dautremer, the famous French illustrator, gave us an avant-première of the picture book that would only appear later in the year (Une chose formidable / Iets geweldigs). Talk in English.
- 18u00-18u30: signeersessie bij boekenstand Grim
Klik op de namen voor meer over de illustratoren.
Illustratie: Carll Cneut, Onderwater, De Eenhoorn
Apotheose met live illustratie – vanaf 18u30 – gratis
Carll Cneut, Paddy Donnelly, Rébecca Dautremer en Leo Timmers tekenden live en samen met het publiek verder aan de Zee van de Verbeelding.
Illustratorenmarktje, boekenstand en Zee van de Verbeelding – 12u-18u30 – gratis
Op het illustratorenmarktje kocht je leukste kaartjes, posters, gadgets en meer van de makers zelf. Boekhandel Grim bood op zijn stand (prenten)boeken aan van de aanwezige illustratoren. Je kon ze laten signeren tijdens een sessie in de namiddag. Alle aanwezigen konden mee tekenen aan een meterslange onderwatertekening. Je liet je fantasie de vrije loop en werkte mee aan de Zee van de Verbeelding.
Tentoonstellingen
Op de festivaldag kon je verschillende expo’s bezoeken:
- De zee! De Zee!, De illustratiekamer en De ABC-kamer in Villa Verbeelding, Bampslaan 35
- Pop-upexpo Eiland. Mark Janssen in Boekhandel Grim, Maastrichterstraat 83
- Pop-upexpo De Verbeelders in Refugiehuis, Maastrichterstraat 100 (schuin tegenover Grim)
Illustratie: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido
Een zomer lang: pop-upexpo's
Kon je niet wachten tot eind augustus? Dan waren er de pop-upexpo's van De Verbeelders. De expo Eiland van Mark Janssen in Boekhandel Grim (vanaf 21 juni) en de expo met (vrij) werk van Ingrid Godon (beelden en textiel), Tim Van den Abeele (originele illustraties uit het boek Mijn lieve vriendin) en Guido Van Genechten (zelfportretten) in het Refugiehuis in de Maastrichterstraat, tegenover Boekhandel Grim (vanaf 26 juli).
Over de illustratoren
Carll Cneut
Met een onvoldoende voor het vak Tekenen leek Carll Cneut (1969, Roeselare) niet voorbestemd om illustrator te worden. Hij ging aan de slag in de reclamewereld tot hij per toeval een eerste opdracht kreeg voor een prentenboek: Varkentjes van marsepein (1996). Carll schildert graag in zijn atelier met een lange, blauwe schort en discomuziek op de achtergrond. Hij bouwt zijn figuren laagje per laagje op in acrylverf, soms wel tien lagen over elkaar zodat zijn illustraties veel schakering hebben. Een greep uit zijn titels: Eén miljoen vlinders (2007), De gouden kooi (2014) en De Vuurzeevlieg en andere dierenverhalen (2019).
Carll zet zijn figuren maar half op papier. Zo maakt hij de lezer nieuwsgierig. Wat speelt zich af buiten de tekening? In zijn kleur- en tekenboeken Vogels: tekenen, krabbelen en kleuren (2014) en Onderwater (2021) daagt hij ook de lezer uit om half afgewerkte vogels en vissen verder af te tekenen, vanuit hun eigen fantasie of na opzoekwerk. De originelen uit Onderwater ontdek je in de expo De zee! De zee!
Foto: werktafel Carll Cneut in vaste expo De Illustratiekamer, Villa Verbeelding
Rébecca Dautremer
Rébecca Dautremer is geboren in 1971 in de Hautes-Alpes. Zij behaalde een diploma in grafiek aan de Arts Décos de Paris, is gepassioneerd door fotografie, en begon te illustreren voor de jeugd in 1996. Sindsdien volgden talrijke succesvolle boeken, waaronder Ik val op jou!, het beroemde Het grote boek van vergeten prinsessen en Een Bijbel. Het succesvolle De rijke uren van Jacominus Gainsborough krijgt in het najaar een vervolg. In haar lezing toont ze - in primeur! - beelden uit haar nieuwe boek Une chose formidable.
Haar unieke stijl is meteen herkenbaar. Als veeleisende, genereuze en vrijheidslievende artiest, verlegt zij steeds haar grenzen, terwijl haar werk een frisheid en bescheidenheid behoudt, al 20 jaar lang! Haar originelen op groot formaat zijn echte kunstwerken, gewild door verzamelaars. Maar voor groot en klein worden ze pagina’s in boeken om urenlang geboeid naar te kijken. Hoewel ze persoonlijk geen band heeft met de zee, verhuisde Rébecca onlangs van Parijs naar Bretagne.
Foto en illustratie: Rébecca Dautremer
Paddy Donnelly
Paddy Donnelly is een Ierse illustrator en auteur die in Hasselt woont. Hij heeft tot al 17 prentenboeken geïllustreerd en zijn werk is internationaal bekend. Hij werd genomineerd voor de Kate Greenaway Medal 2022, en hij werd gekozen voor de shortlist van The World Illustration Awards en An Post Irish Book Awards. Zijn debuut prentenboek als auteur-illustrator Het Meer Dat Verdwijnt won de gouden medaille bij de IPPY Awards.
Enkele van zijn prentenboeken zijn The Vanishing Lake, Dodos Are Not Extinct, Hom, Here Be Dragons, Wolves in Helicopters en Fox & Son Tailers. Vos & Zoon, Het Meer Dat Verdwijnt en Hier Benne Draken zijn drie van zijn boeken die reeds beschikbaar zijn in het Nederlands, en er komen er nog meer aan.
Met een grote voorliefde voor het illustreren van de zee en dieren, werkt Paddy graag in een gelaagde, schilderachtige stijl. Waar kan, probeert hij een vleugje humor in zijn werk te steken. Hij wou vurig dat Pluto nog steeds een planeet was.
Illustratie: Paddy Donnely, Weather any storm, Bala Kids
Leo Timmers
Leo Timmers (Genk, 1970) maakte al heel wat prentenboeken zoals Wie rijdt?, Garage Gust, Waar is de draak? en recent Het monstermeer. In zijn boeken komen vaak dieren voorbij, al duiken er ook wel eens mensen op in de vorm van een ridder of diepzeedokter. Leo is een visueel verteller die graag grote prenten schildert, vaak vol grappige details. Zijn verhalen zijn eenvoudig maar tegelijk ook gelaagd.
Leo werd meermaals bekroond. Zo mocht hij 8 keer de Leesjury prijs in ontvangst nemen, won hij een Boekenpluim en -pauw en Een huis voor Harry werd Prentenboek van het Jaar in Nederland. Aap op straat werd dan weer verkozen tot één van de 10 best geïllustreerde kinderboeken van het jaar 2019 door The New York Times. Diezelfde krant riep drie jaar later Het eiland van Olifant uit tot één van de 10 beste prentenboeken van 2022.
Illustratie: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido
Judith Vanistendael
Judith Vanistendael (Leuven, 1974) studeerde kunstwetenschappen in Gent en volgde een postgraduaat in Sevilla. Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse sprookjes van haar vader Geert Vanistendael. Ze legde zich toe op illustreren, maar werd bij een breder publiek bekend door enkele stripalbums: De maagd en de neger (2 delen, 2007-2009) en Toen David zijn stem verloor (2012, over een man met een terminale kanker). In 2016 verscheen Mikel, een graphic novel die ook in het Frans en Spaans verscheen. Haar recentste is De walvisbibliotheek (2021), een bitterzoet beeldverhaal dat ze maakte samen met stripscenarist Zidrou.
Illustratie: Judith Vanistendael, De walvisbibliotheek, Exhibitions International
Guido Van Genechten
Guido Van Genechten (Mol, 1957) is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken. Hij studeerde oorspronkelijk typografie en werkte jarenlang in de grafische sector. Maar hij leerde ook tekenen en schilderen, en sinds 1995 verscheen een indrukwekkende aantal prentenboeken van zijn hand, vooral voor jonge kinderen.
Over sommige van zijn figuurtjes verschenen reeksen boeken: Max, Klein wit visje, Tito en – ongetwijfeld het bekendste – Rikki, het konijntje met het slappe oortje.