Villa Verbeelding_1.png
 

Sebastiaan Van Doninck_0.png
 

Jacques & Lise.png
 

Benjamin Leroy.png
 

Foto's: Michiel Devijver I Iedereen Leest en Boumediene Belbachir

Missie en visie

In Villa Verbeelding krijgt verbeelding alle ruimte en staan boeken, illustraties en leesplezier centraal. Ze openen andere werelden en zorgen voor innerlijke verrijking en een bredere blik op de maatschappij.

Villa Verbeelding wil een unieke plek in Vlaanderen zijn waar jong en oud kwaliteitsvolle tentoonstellingen beleeft en deelneemt aan activiteiten rond boeken en illustratie.

Door te werken rond boeken en illustratie opent Villa Verbeelding andere werelden voor bezoekers van alle leeftijden. Ze komen spelenderwijs in contact met andere culturen en maatschappelijk relevante thema's. Door een educatief programma op maat versterken ze hun literaire leesvaardigheden en visuele geletterdheid. Ze verkennen hun eigen creativiteit. Villa Verbeelding beoogt hiermee een duurzaam effect: de bezoeker gaat verrijkt en geïnspireerd naar buiten. Bij jonge kinderen wil Villa Verbeelding de basis leggen voor levenslange boekenliefde.

Met een toonaangevend en vernieuwend aanbod wil Villa Verbeelding zoveel mogelijk mensen samenbrengen in hun liefde voor boeken en illustratie. Auteurs en illustratoren krijgen er de kans om hun werk te tonen, in interactie te gaan met elkaar en met hun lezers. Villa Verbeelding mikt op een breed publiek naar leeftijd, geletterdheid, geografische spreiding, afkomst en achtergrond, van individuele bezoekers over gezinnen tot (school)groepen.

In de diverse samenleving is Villa Verbeelding een huis waar iedereen zich thuis kan voelen door de gastvrije sfeer en het brede aanbod. Er gaat bijzondere aandacht naar kwetsbare groepen en naar educatie. Er wordt ingezet op samenwerkingen met partners uit het onderwijsveld en de welzijnssector, met bibliotheken en met de jeugd- en cultuursector voor toeleiding, inhoudelijke samenwerking, en het delen van expertise en netwerken.

Door samenwerkingen met zorgvuldig gekozen partners wil Villa Verbeelding boekenliefde uitdragen buiten de muren. Reizende tentoonstellingen bereiken een publiek in heel Vlaanderen en Nederland. Spreiding van literatuur over stadsgrenzen heen is het doel van het literair festival Zin in Zomer.
 

Met de steun van

Villa Verbeelding wordt ondersteund als literaire organisatie door Literatuur Vlaanderen.

Met steun van de Stad Hasselt.
 

Privacybeleid

We behandelen je persoonlijke gegevens met de grootste zorg, volgens de Europese privacywetgeving (GDPR of AVG).