De jonge Beeldenstormers
Aanstormend illustratietalent krijgt de kans om eigen werk te tonen.
Aanstormend illustratietalent krijgt de kans om eigen werk te tonen.
De Verbeelders toont een gulle greep uit het indrukwekkende oeuvre van Gerda Dendooven.
In deze tijdelijke expo ontdek je hoe kinderen worden afgebeeld in prentenboeken en illustratie. Nog t/m 6 oktober 2024.
De hele zomer lang was Hasselt in 2023 the place to be voor illustratiefans met een uitgebreide illustratieroute met (pop-up)expo’s.
Laat je meevoeren door de expo De zee! De zee! Een tentoonstelling voor alle leeftijden.
Deze tijdelijke expo bracht wolven in alle soorten samen: van vals tot vriendelijk van speels tot levensécht.
De expo 'In fluo' van deze bekroonde illustrator kon je bezoeken in de Oude Gevangenis van Hasselt.
Ontdek de Vlaamse selectie van de illustratoren van de Biënnale in Bratislava.
Villa Verbeelding werd omgetoverd tot een letterparadijs met werk van o.a. Charlotte Dematons en Tom Schamp.
De expo We kunnen eender waarheen kon je bezoeken tot en met 16 januari 2022.
Diep in het bos nam je mee naar het bos in prentenboeken. Je ontdekte hoe illustratoren zich laten inspireren door het bos.
Weinig literatuur heeft het westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren verschenen er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen in de Lage Landen. Villa Verbeelding bracht het werk van vijf illustratoren samen in een tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur.
Dankzij een unieke samenwerking kon je op de Picturale in Ronse de galerij met zelfportretten uit de expo De mooisten van het land van Villa Verbeelding zien. Met vier nieuwe zelfportretten van de voormalige laureaten van het illustratiefestival.
In Villa Verbeelding ontdekte je de verhalen achter de portretten van illustratoren Ingrid Godon en Fatinha Ramos. Een unieke galerij met zelfportretten gaf je een kijkje in de hoofden van 35 illustratoren uit binnen- en buitenland.
In Villa Verbeelding deed je mini-workshops en zag je originele illustraties van prentenboekenmakers Leo Timmers, Benjamin Leroy, Merel Eyckerman, Wout Olaerts, Kris Nauwelaerts en Yoeri Slegers. Kijken en doen, dat was de boodschap!
Een tentoonstelling met wonderlijke stoelen vol kinderpoëzie en met betoverende illustraties aan de muur. En goochelen met woorden aan de tovertafel. In samenwerking met Poëziecentrum.
Marianne Aartsen maakte een indringende reeks olieverfschilderijen over Roodkapje. Die vormden het uitgangspunt voor de dichtbundel Roodkapje verduisterd. Een selectie van de schilderijen was te zien in Villa Verbeelding tot 20 januari 2018.
Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck ging op zoek naar oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties. In de tentoonstelling waren oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen.
In 2017 blies het Literair Museum twintig kaarsjes uit. Op zolder kon je het mooiste uit de sprookjestentoonstellingen van de voorbije jaren ontdekken: de reus van Klein Duimpje, de kamer van Roodkapje en nog veel meer.
Het Verre Oosten in prentenboeken
Trek je schoenen uit en stap binnen in een typisch Japans huis. Alles straalt er rust uit. Ga naar de andere kamer en waan je in het drukke China.
Letters eisten de hoofdrol op in een speelse tentoonstelling waarin prentenboeken en origineel werk van Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek centraal stonden.
Drie Gouden Penselen, een paar Zilveren en nog een hele lijst andere prijzen won Annemarie van Haeringen al met haar prentenboeken.
Villa Verbeelding koos er een aantal uit en liet daaruit de beste originele illustraties zien.
De Bijbel, het meest gelezen boek ter wereld, bevat een schat aan prachtige verhalen die al eeuwenlang een bron zijn van inspiratie voor kunstenaars van overal. Schrijver Philippe Lechermeier en illustrator Rébecca Dautremer maakten een heel bijzondere interpretatie van de Bijbel.
Villa Verbeelding (tot voorjaar 2017 'Literair Museum') maakt sinds 1985 tentoonstellingen: over schrijvers en illustratoren, over bepaalde thema's en onderwerpen in (jeugd)literatuur.