EDUCATIE / 2023-2024

Foto: Boumediene Belbachir

Villa Verbeelding is dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met het leesvirus! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugd- en illustratieboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Verbeelding, inspiratie en creatie staan centraal.

Dromen van kleur. Kinderen in illustratie, een divers beeld
90' of 120'
Tijdelijke expo t/m 6 oktober 2024

Hoe worden kinderen afgebeeld in prentenboeken en illustratie? Kinderen zijn een gedroomd onderwerp voor prentenboekenmakers. Ze worden op vele manieren in beeld gebracht, ook in verschillende stijlen en met een breed gamma aan technieken en materialen. De expo Dromen van kleur. Kinderen in illustratie, een divers beeld geeft je een impressie van hoe illustratoren uit binnen- en buitenland met dit thema aan de slag gaan.

Meer info over de expo vind je hier. Er worden aangepaste programma's per leeftijd voorzien.

Hedy Tjin.png    Nadia Budde.png

Illustraties: Hedy Tjin (links) en Nadia Budde (rechts)

 

De ABC kamer
90'

5-7 jaar, 8-11 jaar, 12-14 jaar

Het alfabet lijkt dan wel alledaags, de expo De ABC kamer bewijst het tegendeel. Samen met je klas kijken we naar letters en wat illustratoren ermee doen. 26 verschillende (inter)nationale illustratoren maakten elk een eigen letter en zorgden zo voor het origineelste alfabet.

De leerlingen gebruiken doekaarten en leren zo meer over letters, alfabetten, technieken en materialen. In het atelier zetten ze deze inspiratie om in een eigen letter.
 

De ABC kamer 1.png    De ABC kamer 2.png


De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

6-8 jaar
90'

Met visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

9-12 jaar
90'

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

12+
90'

Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.
 

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis
Interessant voor alle leeftijden

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.


De Illustratieroute - QR-code.png    Kaatje Vermeire.png

Foto links: Inge Delee
 

Praktisch

Klasbezoeken 15+

Vanaf 15 jaar nemen we de leerlingen met een interactieve rondleiding doorheen het hele huis. We nemen een kijkje bij alle expo's (vaste en tijdelijke) en sluiten af met een korte, creatieve opdracht in het zolderatelier.

Ook OKAN, NT1 en NT2 groepen zijn van harte welkom.

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via
+32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • € 3 per leerling -18 jaar (2 euro toegang + 1 euro materialen)
  • € 4 per student +18 jaar (3 euro toegang + 1 euro materialen)
  • Gids: € 50
  • Meer info over de tarieven vind je hier.

Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir