EDUCATIE / 2023-2024

Illustratie: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido

Villa Verbeelding is dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met het leesvirus! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugd- en illustratieboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Verbeelding, inspiratie en creatie staan centraal.


De zee! De zee!
90' of 120'
Tijdelijke expo t/m 20 januari 2024

De zee: dat is een inspiratiebron voor vele illustratoren en schrijvers zoals o.a. Leo Timmers, Carll Cneut, Marije Tolman, Gerda Dendooven en Mies van Hout.

De zee heeft vele gezichten: rustig deinend of stormachtig, azuurblauw, grijs of gitzwart. De zee als zorgeloos vakantievertier, maar ook als onstuimige kracht bij een vloedgolf. Vele tegenstellingen kenmerken deze oerkracht van de natuur, maar hoe dan ook: ze blijft indrukwekkend mooi en fascinerend.

De laatste decennia wordt de schoonheid van de zee echter bedreigd: lekkende olietankers, gedumpt afval, klimaatopwarming. Ook deze actuele thema's komen (on)rechtstreeks aan bod in de expo De zee! De zee!.

We nemen de leerlingen mee naar die fascinerende onderwaterwereld waar de vreemdste zeewezens leven. We duiken in boeken, verhalen en illustraties waarin de zee de aandacht kaapt. Met opdrachten aangepast per leeftijd ontdekken de leerlingen in groepjes de expo. 
 

Strandcabine.png    Werk studenten.png


5-7 jaar 
90'

In kleine groepjes en onder begeleiding van een gids of leerkracht doen de kinderen afwisselende opdrachten in de Piratenkamer en Eilandkamer. Alle zintuigen worden geprikkeld met kijk-, voel-, zoek-, en puzzelopdrachten. De leerlingen sluiten af met een tekenopdracht aan de frotteertafel.

8-11 jaar 
120'

De leerlingen gaan zelfstandig in kleine groepjes op pad met opdrachtenkaarten. Onderweg vullen ze hun tekenblad aan met allerlei zeedieren, -wezens, - en planten die ze in de (onder)waterwereld tegenkomen.

We sluiten af in het zolderatelier met de workshop Vrolijk van Mies van Hout. De leerlingen tekenen een vis met een gevoel (blij, verdrietig, boos, ...) op gekleurd papier met vetkrijtjes en kleurpotlood.

12-14 jaar 
120'

De leerlingen verkennen in kleine groepjes de expo met kijk-, lees-, zoek- en vergelijkingsopdrachten. Als ze alle opdrachten hebben gedaan, ontdekken ze het puzzelwoord.

De leerlingen sluiten af met een creatieve opdracht in het zolderatelier. Geïnspireerd door het werk van Atak, Raoul Deleo en Ludwig Volbeda creëren ze een uniek fabeldier of zeewezen.
 

Frotteertafel_0.png    Atak_0.png


De ABC kamer
90'

5-7 jaar, 8-11 jaar, 12-14 jaar

Het alfabet lijkt dan wel alledaags, de expo De ABC kamer bewijst het tegendeel. Samen met je klas kijken we naar letters en wat illustratoren ermee doen. 26 verschillende (inter)nationale illustratoren maakten elk een eigen letter en zorgden zo voor het origineelste alfabet.

De leerlingen gebruiken doekaarten en leren zo meer over letters, alfabetten, technieken en materialen. In het atelier zetten ze deze inspiratie om in een eigen letter.
 

De ABC kamer 1.png    De ABC kamer 2.png


De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

6-8 jaar
90'

Met visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

9-12 jaar
90'

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

12+
90'

Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.
 

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis
Interessant voor alle leeftijden

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.


De Illustratieroute - QR-code.png    Kaatje Vermeire.png

Foto links: Inge Delee
 

Sprookjeskamer
90'

Giftige appels op gouden bordjes

Sprookjes zijn van overal! Van Roodkapje tot Sindbad de Zeeman, deze eeuwenoude verhalen spreken tot de verbeelding. Een nieuw programma voert je leerlingen door de Sprookjeskamer gevuld met figuren in papier-maché.

"Het mooiste aan sprookjes is dat ze niet geloven in grenzen, landen of talen. Sprookjes zijn van en voor iedereen. Ze zijn de beste reizigers." - Rodaan Al Galidi
 

Sprookjeskamer_2.png    Sprookjeskamer 2.png

5-7 jaar
90'

Met de 7 koffertjes gaan de kinderen onder begeleiding van een gids en leerkracht op verkenning. Met afwisselende doe- en kijkopdrachten komt de sprookjeswereld heel dichtbij.

8-11 jaar
90'

De klas duikt in de klassieke sprookjes, maar leert ook nieuwe sprookjesbewerkingen en sprookjes uit andere culturen kennen. In kleine groepjes gaan leerlingen aan de slag met lees-, doe- en tekenopdrachten en dompelen ze zich onder in de wereld van giftige appels, bloedprinsessen en rebelse Roodkapjes.

12-14 jaar
120'

De leerlingen ontdekken in kleinere groepjes een mix van sprookjesboeken: van klassieke sprookjes en nieuwe sprookjesbewerkingen tot sprookjes uit andere culturen.

Met o.a. de Meisjes van Annet Schaap, de avonturen van Sindbad de Zeeman en alternatieve versies van de gekende verhalen leren ze de verschillende gezichten van het sprookje kennen.

In het atelier gaan ze aan de slag met de techniek monotype. De leerlingen krijgen een stukje tekst uit het boek Vuil vel van Marita de Sterck. Dit fragment zetten ze om in een sprekend beeld met deze druktechniek.
 

Praktisch

Klasbezoeken 15+

Vanaf 15 jaar nemen we de leerlingen met een interactieve rondleiding doorheen het hele huis. We nemen een kijkje bij alle expo's (vaste en tijdelijke) en sluiten af met een korte, creatieve opdracht in het zolderatelier.

Ook OKAN, NT1 en NT2 groepen zijn van harte welkom.

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via
+32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • € 3 per leerling -18 jaar (2 euro toegang + 1 euro materialen)
  • € 4 per student +18 jaar (3 euro toegang + 1 euro materialen)
  • Gids: € 50
  • Meer info over de tarieven vind je hier.

Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir