Retteketet Letterpret

van

16 oktober 2016

tot

11 februari 2017

Blije letters, boze letters, bibberletters, lange letters, dikke letters, slome letters. Letters die kunstjes kunnen of veranderen in zeemeerminnen of in Zorro’s op zebra’s, zwart of in kleur, geschilderd of getekend…

Opvallende en ongewone letters speelden de hoofdrol in vrolijke prentenboeken en in deze speelse tentoonstelling waarin origineel werk van letter- én tekentalenten Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek te bewonderen was. Hun letterfantasieën trokken de aandacht van de oplettende lezer, maar ook van de verwonderde kijker.

Retteketet Letterpret was een tentoonstelling voor alle leeftijden (vanaf 5 jaar) die eens anders naar onze soms o zo gewone letters deed kijken en letterlijk zin gaf om zelf een lettersoepje te brouwen, geïnspireerd door vier chef-letterkoks.

Met de Letterpretroute (5 tot 15 jaar) puzzelde je gekke woorden, zocht je naar verborgen letters, ontwierp je je eigen letterbutton en kon je naar hartenlust spelen met letters.

 

Tom Schamp (°1970) vrolijkt de wereld op met zijn kleurrijke, speelse en drukke tekeningen, die te vinden zijn in reclame, op affiches, platenhoezen, covers en natuurlijk ook prentenboeken. Sinds een jaar of tien, sinds Otto dus, publiceert Tom Schamp zijn eigen kijk- en zoekboeken en heeft hij al heel wat navolging gekregen. In zijn eigen, veelzijdige werk duikt niet alleen de poes Otto op, maar ook tal van leuke letters. Het leukste ABC ter wereld (2012) was in 2013 goed voor zijn tweede Boekenpauw. Natuurlijk kon je op de tentoonstelling uit dit boek letters bewonderen, liefst 17 stuks: bijna Het volledigste ABC ter wereld, dus. Ook de meterslange letterfries van Carnavalfabet (2007) was origineel te bekijken.

Schrijver, dichter, schilder en illustrator Wim Hofman (°1941) maakte tal van sprookjesachtige tot erg realistische boeken. Hij wordt er al ruim 40 jaar her en der voor bekroond, met zowel Gouden Griffels als Penselen: voor zijn schrijf- én zijn tekenwerk dus. Klapper was wel Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje, dat in 1998 zowel een Gouden Griffel als de Woutertje Pieterse-prijs kreeg. Drie jaar geleden kreeg Hofman de Max Velthuijs-oeuvreprijs. De Zeeuwse auteur/illustrator denkt en schrijft in beelden, maar heeft ook wat met letters: al in 1982 publiceerde hij Van a tot z, in 2006 werd dat Van Aap tot Zip. In de tentoonstelling was er van hem vrij werk met letters te zien.

Joke van Leeuwen (°1952) voorstellen is zowel overbodig als onbegonnen werk. Deze veelzijdige en gewaardeerde auteur (en tevens illustrator van haar eigen boeken) is in haar ruim 35-jarige carrière, die behalve een bijzonder originele vorm van jeugdliteratuur ook poëzie en fictie voor volwassenen voortbracht, overstelpt met Zilveren Griffels, Gouden Penselen, Uilen en Ganzeveren en zelfs een AKO Literatuurprijs. Ze had dan ook al heel wat mooie boeken op haar naam, wat ze in 2015 bevestigde met het onbescheiden getitelde Mooi boek. Uit de wonderlijke speeltuin van letters en abc’s van dit boek putte de tentoonstelling door prints van haar woordbeelden en beeldwoorden op verschillende dragers weer te geven.

Precies 30 jaar geleden bracht Harriët van Reek (°1957) haar eerste boek uit: De avonturen van Lena Lena. Hoewel ze beeldend kunstenaar en illustrator is, won dat boek meteen de Gouden Griffel: de Nederlandse jeugdboekenprijs die auteurs bekroont. Het boek zette meteen de toon van haar latere werk: met weinig woorden, maar met in elkaar vloeiende teksten en tekeningen zo veel mogelijk zeggen. Harriëts tekenwerk kreeg ook de erkenning die het verdient door tal van Zilveren Penselen te winnen, onder meer voor Letterdromen met Do (2008) en Lettersoep (2016). Een hele ruimte in het museum werd omgetoverd tot de kamer van Do die in haar dromen eigenwijze letters tot leven laat komen.