De mooisten van het land. Een portrettengalerij
van
tot
© Luc Corthouts
Portretten in alle maten en vormen
‘Meestal ga je op het gezicht af,’ merkte Alice bedachtzaam op.
‘Precies, en dat is juist mijn klacht,’ zei Humptie Dumptie.
‘Jouw gezicht is hetzelfde als dat van alle andere mensen.
Eerst twee ogen…’ (en hij gaf in de lucht de plek van de ogen
aan met zijn duim) ‘in het midden een neus, de mond eronder.
Altijd hetzelfde. Als die twee ogen nou aan dezelfde kant van
de neus zaten, bijvoorbeeld – of als de mond boven zat – dan
zou ik nog een beetje verschil zien.
uit: De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland, Lewis Carroll.
Vert. Sofia Engelsman, ill. Floor Rieder (Gottmer, 2014)
Alle gezichten hetzelfde? Niets is minder waar. Dat was maar al te duidelijk in deze tentoonstelling. Je ontdekte de verhalen achter de intieme portretten van illustrator Ingrid Godon en de kleurrijke, beweeglijke figuren van Fatinha Ramos.
Intieme portretfoto's van Ingrid Godon
© Ingrid Godon
In 2011 tekende Ingrid Godon een bijzondere reeks kinderportretten. Die vormde – samen met teksten van Toon Tellegen – een ingetogen geheel in het filosofische prentenboek Ik wou. Na deze succesvolle samenwerking volgden Ik denk en Ik moet. De tentoonstelling in Villa Verbeelding combineerde portretten uit Ik wou en Ik moet.
Kleur en lange nekken bij Fatinha Ramos
© Fatinha Ramos
Kleur en beweging zijn constanten in het werk van Fatinha Ramos. Ze laat zich inspireren door haar geboorteplaats Aveiro in Portugal met fel licht, warme kleuren en veel wind. Wat ook opvalt in haar tekeningen zijn de fysieke proporties van de personages. Dat zie je goed in de illustraties voor Ik ben heel veel liefde (2017) met tekst van Wally De Doncker. Daarover zegt Fatinha:
We zijn allemaal uniek. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen dat al van kleins af aan meekrijgen. In mijn tekeningen probeer ik dit vooral mee te geven in het fysieke. Mijn personages hebben lange nekken of lange armen, ze zijn uit proportie. Sommige kinderen vragen: ‘waarom hebben zij zo’n lange nekken?’ Je toont hen dat mensen allemaal anders zijn. Zo wil ik ervoor zorgen dat kinderen meer openstaan voor andere kleuren en vormen.
En hoe zie jij zichzelf? Je liet je inspireren door de illustratoren en tekende elkaar met portretramen of met een camera obscura. Na een bezoek aan deze tentoonstelling hadden de ideale verhoudingen van een gezicht geen geheimen meer voor jou. Je kroop ook eens in de portretmachine en liet je vereeuwigen met een bijzondere illustratie op de achtergrond!
Zelfportretten van 35 illustratoren
Hoe zien Carll Cneut, Joke van Leeuwen en andere illustratoren zichzelf?
Een galerij met zelfportretten gaf je een kijkje in de hoofden van 35 illustratoren uit binnen- en buitenland. Waarom tekent Carll Cneut vogels in zijn hoofd? Wat heeft Sabien Clement met hoelahoepen? En droomt Harriët van Reek echt van blauw haar? Martijn van der Linden verstopte zich tussen de bruiloftsgasten in een schilderij van Rembrandt. Thé Tjong-Khing gaf zichzelf weer als een stripfiguur en Fatinha Ramos als een prinses met wapperende jurk en haren.
Alle illustratoren portretteerden zichzelf op vraag van Villa Verbeelding in hun eigen stijl. Het resultaat was een unieke galerij met zelfportretten van de volgende illustratoren:
Rotraut Susanne Berner, Kitty Crowther, Sabien Clement, Carll Cneut, Rébecca Dautremer, Ann De Bode, Jan De Kinder, Ephameron, Merel Eyckerman, Mylo Freeman, Pieter Gaudesaboos, Isabelle Geeraerts, Ingrid Godon, Benjamin Leroy, Kris Nauwelaerts, Wout Olaerts, Fatinha Ramos, Mélanie Rutten, Tom Schamp, Tom Schoonooghe, Yoeri Slegers, André Sollie, Leo Timmers, Thé Tjong-Khing, Marit Törnqvist, Isabelle Vandenabeele, Guido Van Genechten, Martijn van der Linden, Annemarie Van Haeringen, Joke van Leeuwen, Harriët van Reek, Kaatje Vermeire, Paul Verrept, Chris Vosters en Sylvia Weve.
Zelfportretten (vlnr): Pieter Gaudesaboos, Mylo Freeman, Joke van Leeuwen
De zelfportretten waren later nog te zien op Picturale in Ronse. Speciaal voor die gelegenheid werden er aan de 35 zelfportretten nog vier toegevoegd, namelijk de voormalige laureaten van het illustratiefestival: Kristien Aertssen, Sebastiaan Van Doninck, Klaas Verplancke en Alain Verster.
Openingsfeest op zondag 15 april (14-18u)
Op zondag 15 april was er een feestelijke opening met receptie. Bezoekers konden hun portret live laten tekenen door illustratoren Jan De Kinder, Ann De Bode, Guido Van Genechten en Ingrid Godon.
Voor volwassenen interviewde schrijver Wally De Doncker illustratoren Ingrid Godon en Fatinha Ramos. Kinderen konden een workshop volgen met Fatinha Ramos of in de kleurrijke caravan kijken en luisteren naar naar de kamishibai-versie van Ik ben heel veel liefde.