De kleren van de keizer. Kleding in sprookjes

Kleding is in sprookjes zeer belangrijk: van de baljurk van Assepoes tot de nieuwe kleren van de keizer. Illustratoren van sprookjesboeken besteden dan ook veel aandacht aan kleren.

In deze tentoonstelling zie je sprookjesillustraties van internationaal bekende illustratoren als Carll Cneut (de Chinese Keizer), Thé Tjong-Khing (de stiefmoeder), Charlotte Dematons (de arme en de rijke Assepoes en Bontepels), Lisbeth Zwerger (de kleine zeemeermin) en Rébecca Dautremer (Klein Duimpje en de reus). Zij bedachten prachtige baljurken en andere kostuums die de sprookjesfiguren op papier tot leven brengen.

Villa Verbeelding ging nog een stapje verder en liet een aantal jurken en kostuums in het echt maken, onder leiding van modeontwerpster Anita Evenepoel. Kunstenares Micheline Vandervreken maakte hoeden, schoenen en andere accessoires in papier-maché. En sprookjesspecialiste Harlinda Lox schreef verhelderende teksten bij de tentoonstelling. Door de combinatie van de kleding met de illustraties en boeken waar ze uit komen stap je zo de sprookjeswereld binnen!

De tentoonstelling is interessant voor kinderen en volwassenen. Jongeren gaan op ontdekkingstocht met een speurtocht, aangepast aan de leeftijd. Of ze dromen even weg tussen de sprookjesboeken terwijl ze naar een stukje muziek luisteren.

Benieuwd hoe de expo eruit ziet? Kijk dit filmpje.

3_25.png    1_24.png

Foto's: Roger Laute