Vlaamse illustratoren in Bratislava

van

12 mei 2022

tot

27 augustus 2022
Illustratie: Jacques & Lise

Ontdek de originele illustraties van de 10 Vlaamse illustratoren die hun werk tentoonstelden in de Biënnale van Bratislava.

In oktober 2021 startte de 28e editie van de internationale illustratietentoonstelling Biënnale van Bratislava in Slowakije. Villa Verbeelding organiseerde voor de tweede keer de selectie van de Vlaamse illustratoren, in samenwerking met IBBY-Vlaanderen (International Board on Books for Young People).

Villa Verbeelding stelde een professionele jury samen: Griet Loix (Iedereen Leest), Pieter Vanderhoydonck (Picturale), Jen de Groeve (MappaLibri), Ine Muys (recensent en leesbevorderaar) en Marijke Rekkers (Villa Verbeelding). In maart 2021 selecteerden zij uit 24 inzendingen deze 10 illustratoren.

Nu de geselecteerde werken terug zijn uit Bratislava krijgen ze een plek in Villa Verbeelding voor een tijdelijke expo. Ontdek hieronder de illustraties en boeken. In deze korte bio's illustratoren lees je meer over de illustratoren. In een exclusief filmpje in Villa Verbeelding kom je meer te weten over het creatieproces.

Stefanie De Graef
De andere weg (2019)

Website - Fotogalerij_3.png   Schermafbeelding 2022-03-21 om 11.55.47.png   Schermafbeelding 2022-03-21 om 11.56.02.png

Dit verhaal neemt je mee naar Japan waar het begin van de lente uitbundig wordt gevierd. Kikaru wil vier kleine zwaluwtjes terugplaatsen die uit het nest gevallen zijn. Maar voor hij zijn missie kan voltooien, struikelt hij … Een prentenboek - ook voor volwassenen - met een krachtige boodschap over de natuur.


Jan De Kinder
Mijn oma (2021)

Jan De Kinder 1.png   Jan De Kinder 2.png   Jan De Kinder 3.png 

Een hartverwarmend boek over een avontuurlijke oma die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Diepzeeduiken, snowboarden en kickboksen zijn de revue al gepasseerd. Nu is parachutespringen haar nieuwste hobby. Speur mee de lucht af en ontdek of oma met beide voeten op de grond belandt.


Pieter Gaudesaboos
Klein verhaal met een hart (2020)

Pieter Gaudesaboos 1.png    Pieter Gaudesaboos 2.png    Pieter Gaudesaboos 3.png

Een teder en ingetogen verhaal over adoptie en de onverbrekelijke band tussen ouder en kind. Pieter is zelf vader van twee adoptiekinderen. Hij maakte dit boek voor de moeder van zijn dochters om zo ook een stem te geven aan deze (vaak onderbelichte) kant van het adoptieverhaal.
 

Jacques & Lise
Henry (2020)

J&L 1_0.png    J&L 2_0.png    J&L 3_0.png

Henry’s kille kamer staat in groot contrast met de weelderige natuur buiten. Maar kan je de natuur zomaar in huis halen? Illustratorenkoppel Jacques & Lise putten uit het rood-groene kleurenpallet en vulden dit boek met sprekende tekeningen. Ze dagen de lezer uit om te ontdekken wat écht belangrijk is in het leven.
 

Fatinha Ramos
Toermalijn (2020)

Fatinha Ramos 1.png    Fatinha Ramos 2.png    Fatinha Ramos 3.png

Een prachtige prinses wacht in spanning op haar dappere ridder. Vele ridders wagen een kans, maar botsen onderweg op obstakels. Wie slaagt er uiteindelijk in om het hart van de prinses te veroveren? De warme en gelaagde tekeningen van Fatinha brengen je naar een verrassend einde!


Charlotte Severeyns
Kapitein Nemo (2020)

Charlotte Severeyns 1.png    Charlotte Severeyns 2.png    Charlotte Severeyns 3.png

Een kleine jongen droomt van de grote oceaan. Hij houdt van vissen en water, bouwt een onderwaterboot en noemt zich Nemo. Zo is hij volledig klaar om alle geheimen van de zee te ontrafelen. Een boek over dromen waarmaken, hoe klein je ook moet beginnen.
 

Sebastiaan Van Doninck
De fantastische vliegwedstrijd (2020)

Sebastiaan Van Doninck 3.png    Sebastiaan Van Doninck 2.png    Sebastiaan Van Doninck 1_0.png   

Tien vogelteams strijden voor de eerste plaats in een vliegwedstrijd. Verschillende vogels met zeppelins, luchtballonnen en ruimtetuigen verschijnen aan de start. Welke pechvogel eindigt als laatst? Dit humoristische boek won in 2020 de Boekenpauw.


Kaatje Vermeire
Witje (2021)

Kaatje Vermeire 1.png    Kaatje Vermeire 2.png    Kaatje Vermeire 3_0.png

Een pakkend beeldverhaal over jezelf zijn en je dromen najagen. In zachte tinten en invallend licht baden Witje en haar kat. In dit boek treed je binnen in een wereld waar wit niet zomaar wit is, maar vele schakeringen van kleur herbergt.  
 

Paul Verrept
Mijn papa kwam de trap af (2019)

Paul Verrept 1.png    Paul Verrept 2.png    Paul Verrept 3.png

Papa neemt zijn hoed af en plaatst die op het hoofd van zijn zoon. Zo gaat de jongen op stap: langs het water, over een heuvel. Hij komt wolven, beren en zelfs een tweekoppige draak tegen. Een kort verhaal dat je lang aan het nadenken zet.


Geert Vervaeke
Fruitvliegje (2021)
Geert Vervaeke 1.png    Geert Vervaeke 2.png    Geert Vervaeke 3.png

'Fruitvliegje' gaat over meer dan fruitvliegje, het behelst een hele verzameling van insecten. De pure vormen van groenten en fruit blijken allerlei insecten te verbergen: mier, rups, neushoornkever. Onderaan de pagina krijg je een hint van de vruchten die zijn gebruikt. Een boek dat de lezer aanspoort beter te kijken.