MASTERCLASS / Mark Janssen (VOLZET)

Illustratie: Mark Janssen, Het Jungleboek, Volt

Update: Beide workshops zijn volzet. Wil je een plek op de wachtlijst? Stuur een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be en vermeld de dag van voorkeur.
 

Praktische info

Datum: Donderdag 28 december 2023 en vrijdag 29 december 2023 (extra datum!)

Uren: 10u00-18u00 (deuren gaan open vanaf 9u45)

Locatie: Villa Verbeelding, Bampslaan 35, 3500 Hasselt

Prijs: € 90 + € 5,40 bookingsfee (6%)

Max. aantal deelnemers: 20

Leeftijd: 18+
 

Bio

Mark Janssen_0.png
Mark Janssen in De ABC kamer.  Foto: Boumediene Belbachir

Mark Janssen (1974, Eijsden, NL) maakt tekeningen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij werkte al mee aan meer dan honderd prentenboeken, maar begon enkele jaren geleden met zijn eigen boeken. Hij illustreert en schrijft. Hij gebruikt voor elk boek een aangepaste techniek: aquarel, acryl, potlood, digitaal, ...

In het woordeloze prentenboek Eiland (2018) lijdt een gezin schipbreuk. Vader, dochter én hond vinden redding op een wel heel bijzonder eiland. In Altijd dichtbij (2020) maken zijn anders zo typerende kleuren, plaats voor grijze potloodlijnen en veel details. in combinatie met de poëtische teksten is het boek een spiritueel pareltje. In Dromer (2022) volgen we Aron die nog niet helemaal weet wat hij later wil worden. Zijn laatste verhaal Thuis (2023) is een woordeloos prentenboek waarin een ruimtewezen de aarde bezoekt.

"In de illustraties van 'Altijd dichtbij' kiest Mark Janssen voor een slim perspectief onder de waterspiegel, alsof we aan de zijkant in een aquarium kijken. Babu is meestal in zichzelf gekeerd, starend in de verte. Hij voelt zich alleen na de dood van zijn oma, maar realiseert zich dat zij op allerlei manieren aanwezig is: een vlinder, een boom die schaduw geeft, het tokkelen van een windgong."

- Bas Maliepaard, recensie van het boek 'Altijd dichtbij' in Trouw
 

Altijd dichtbij.png.   Mark Janssen 2_0.png

Illustraties: Mark Janssen. Altijd dichtbij en Thuis


Programma masterclass Mark Janssen

Mark Janssen: "In de workshop gaan we onderzoeken wat de rol van contrasten (tegenstellingen) kunnen zijn en hoe die juist in te zetten in je eigen werk. Soms is dat: licht en schaduw. Maar ook contrast in verhoudingen, kleuren en zelfs in de houdingen van je personages. Wanneer zet je die in om je illustratie tot zijn recht te laten komen? We gaan proberen daar vat op te krijgen aan de hand van een paar voorbeelden en oefeningen. Daarna ga je aan de slag in je eigen stijl."

Voorkennis: Geen vooropleiding, maar wel affiniteit met illustratie en enige kennis van zaken.

Gebruikte technieken: Eigen voorkeur. Aquarel, acryl, gouache of kleurpotlood.


Benodigdheden

  • Favoriete (teken)materialen
  • Potloden om te schetsen
  • Dun vulpotlood
  • Favoriet verfmateriaal
  • Favoriet schilderpapier


Meer weten?

  • De originele zwart-wit illustraties uit Altijd dichtbij vind je in de tijdelijke expo De zee! De zee!
  • Bewonder de letter E in de De ABC kamer in Villa Verbeelding die Mark speciaal ontwierp voor deze vaste expo.
  • Bezoek zijn website.
  • Volg Mark op Facebook en Instagram.


Drankjes en lunch

Villa Verbeelding voorziet water, koffie, thee en koekjes. Op wandelafstand is er een een broodjeszaak en supermarkt. Lunchpauze is tussen 12u30-13u30.


Hoe geraak je er?

We raden je aan om het openbaar vervoer te gebruiken. Villa Verbeelding ligt op 2 minuten wandelen van het station van Hasselt. Kom je toch met de auto? Meer info over parkeren vind je hier.
 

Annuleringsvoorwaarden

Door in te schrijven ga je akkoord met de annuleringsvoorwaarden.

Als je niet langer kan deelnemen, contacteer altijd eerst Villa Verbeelding via reserveren@villaverbeelding.be.

Bij elke annulatie rekenen we € 20 administratiekosten aan. Als we via de wachtlijst een vervanger vinden, storten we jou de rest van het inschrijvingsgeld terug. Als we geen vervanger vinden, verwittigen we jou en mag je zelf een vervanger zoeken die ons zo snel mogelijk contacteert. Bij annulaties minder dan 1 maand vooraf is terugbetaling niet meer mogelijk.

Villa Verbeelding heeft het recht om de workshop te annuleren bij te weinig inschrijvingen (minder dan 10) en in geval van overmacht (bv. ziekte van de lesgever).

Villa Verbeelding probeert in geval van annulering door overmacht eerst een alternatieve datum te zoeken. Als dat niet lukt, of als jij op de nieuwe voorgestelde datum niet kan deelnemen, dan krijg je je geld teruggestort (exclusief de boekingskosten).