NIEUW / Uitbreiding De Illustratieroute

Foto: Boumediene Belbachir

De Illustratieroute van Villa Verbeelding breidt uit! Vanaf nu kan je maar liefst 10 reuzegrote illustraties ontdekken in Hasselt. Deze keer stelden Hotel Hemelhuys en basisschool De Boomgaard een muur ter beschikking om deze inspirerende route in de stad Hasselt aan te vullen. Download hier alvast het plannetje!

Judith Vanistendael - De walvisbibliotheek

Voor de 9de illustratie wijken we uit naar het sfeervolle boetiekhotel Hemelhuys in Hemelrijk. De keuze viel op een hartverwarmende illustratie uit de beeldroman De walvisbibliotheek van Judith Vanistendael.

Het boek gaat over de gevoelige vriendschap tussen een zeepostbode en een eeuwenoude walvis. Het is een verhaal over de kracht en noodzaak van verhalen. Zidrou, de auteur van het boek zegt zelf: 'We leren verhalen vertellen zoals we leren zwemmen. Om niet te verdrinken.'

Judith Vanistendael_0.png
Illustratie: Judith Vanistendael, De walvisbibliotheek, Oogachtend

Illustrator Judith Vanistendael schilderde deze kleurrijke beelden in waterverf. De illustratie aan de muur van het Hemelhuys is het eindbeeld van het boek. De postbode, zijn vrouw en hun pasgeboren baby genieten samen met de poes van een boek, dobberend in hun kleine bootje op de oceaan. De vissen komen nieuwsgierig boven water piepen. Judith Vanistendael kreeg in 2022 terecht de belangrijke stripprijs, de Bronzen Adhemar, voor haar oeuvre.

De kleurrijke tekeningen in de hartverwarmende striproman 'De walvisbibliotheek' van Judith Vanistendael trekken de aandacht van jonge kinderen. Het gelaagde verhaal schuwt de moeilijke thema's niet en maakt het boek dus ook geschikt voor volwassenen. Het eindbeeld vat de essentie van boeken, verhalen en liefde samen. 
 


Peter Van den Ende - Zwerveling

Voor de 10de illustratie in de route kozen we voor een muur van basisschool De Boomgaard. Peter Van den Ende haalde met zijn wondermooie debuut Zwerveling in 2020 de lijst van de 25 mooiste prentenboeken van The New York Times.

Peter Van den Ende_4.png

Illustratie: Peter Van den Ende, Zwerveling, Querido

De zwart-wit illustratie uit dit woordeloze prentenboek spreekt tot de verbeelding. Een curieuze verzameling zeedieren gedetailleerd op papier gezet met potlood en inkt. In Peters universum tekent hij de dieren letterlijk. Zo is het zeepaardje een heus zeepaard, lijkt de Napoleonvis op de Franse keizer en zie je de vlindervissen vliegen in de lucht.

"Het wateroppervlak is een toverspiegel waarachter een andere wereld schuilt, één waarin de mens plots kan vliegen, het licht danst op de zeebodem en de meest maffe wezens leven. Als kind had ik ze al in boeken gezien: vissen met tanden zo groot dat ze hun mond niet kunnen sluiten of reuzeinktvissen met ogen zo groot als basketballen. Ik was op slag gefascineerd."

- Peter Van den Ende, Interview 'In het atelier' met Iedereen Leest


Meer weten?