Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken

van

03 februari 2019

tot

08 juni 2019
© Merlijne Marell
 

Een atelier bezaaid met houtkrullen, vingers vol inkt en de warme geur van hout. De eeuwenoude techniek van houtsnede is weer helemaal in. Hoe gebruiken illustratoren van nu houtsnedes in hun prentenboeken? Dat ontdekte je in deze tentoonstelling die originele houtsnedes combineerde van gevestigde waarden Luk Duflou en Isabelle Vandenabeele met werk van opkomende talenten Merlijne Marell en Vanessa Verstappen.

Je liet je meevoeren naar een sprookjesachtige wereld door de gedetailleerde houtsnedes in zachte kleuren van Luk Duflou. Met krachtige, expressieve houtsnedes creëert Isabelle Vandenabeele een indringende sfeer. Merlijne Marell combineert houtsnede met lino en zeefdruk tot verrassend werk in bijtende of strelende kleuren. Van Vanessa Verstappen was er werk te zien voor het prentenboek Wolinoti. Het Houten Kind, met tekst van Dimitri Leue (publicatie eind januari 2019).

Je keek je ogen uit in een kamervullende installatie met houten planken van Isabelle Vandenabeele. Je zag de toverlamp van Aladdin uit het werk van Luk Duflou en je keek mee in het schetsboek van Merlijne Marell. Overal in deze tentoonstelling zag je schetsen, proefdrukken, werkmaterialen en interessante voorwerpen. Een filmpje toonde stap voor stap hoe je een houtsnede maakt. Je kwam meer te weten over de techniek en je stak zelf de handen uit de mouwen: je kon ‘frotteren’ met allerlei texturen in de traditie van Max Ernst.

Meer weten over de illustratoren? Lees hier een korte biografie.

Benieuwd naar prentenboeken met houtsnedes? Download de boekenlijst.

 

Illustraties van links naar rechts: Luk Duflou, Vanessa Verstappen, Isabelle Vandenabeele, Merlijne Marell

 

Workshops druktechnieken voor volwassenen

In de loop van de tentoonstelling gaven Isabelle Vandenabeele, Merlijne Marell en Luk Duflou elk een workshop voor volwassenen over druktechnieken (telkens op zaterdag, 10-18u).

 

Groepsbezoeken en workshops

De tentoonstelling was een aanrader voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.

Groepen met gids konden hun bezoek combineren met een creatieve workshop ‘brikdrukken’: met afvalmaterialen maakte je een prachtige afdruk.

Tijdens de schoolvakanties organiseerde Villa Verbeelding verschillende workshops bij de tentoonstelling.

 

Samenwerking PXL-MAD School of Arts

Deze tentoonstelling was een samenwerking met PXL-MAD School of Arts. Villa Verbeelding focuste op het gebruik van houtsnede in prentenboeken. In mei 2019 organiseerden de ateliers illustratieve en vrije grafiek van de PXL-MAD School of Arts een symposium HOOGDRUK. Er waren twee tentoonstellingen te zien in het oud gerechtshof aan de Havermarkt in Hasselt: een reizende tentoonstelling waar de bezoeker een breed beeld kreeg van de houtsnede door de eeuwen heen en een tijdelijke tentoonstelling met houtsnedes van hedendaagse kunstenaars zoals Francky Cane, Caroline Coolen, Vicky Gruyters, Vladimir Ivaneanu, Tom Liekens, Gosia Malgorzata Maria Olchowska, Goedele Peeters, Gert & Uwe Tobias (Roemenië),  Hilde Van den Heuvel, Annu Vertanen (Finland) en Katsu Yuasa (Japan).