Soort van tovenaars. Prijsbeesten in de kinderpoëzie

van

29 oktober 2017

tot

31 maart 2018

© Benjamin Leroy

Je bent een soort van tovenaar,
want je trekt je trui uit over je haar
en dan:
schitterende spettertjes,
elektrische knettertjes.

Uit: Mijn fijne geluidenboekje (Edward van de Vendel & Mattias De Leeuw, 2013)

Oelewappers en Labbekakken, opgelet! Vergeten woorden veranderen in spannende dieren in de gedichten en tekeningen van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Alledaagse onderwerpen en groeipijnen krijgen en humoristisch sausje bij taalgoochelaar Edward van de Vendel.

Aan een wand vol magneetpoëzie en aan de speciaal ontworpen ‘tovertafel’ kon jong en oud als een echte dichter goochelen met woorden in alle maten en vormen, woorden die echt bestaan of gewoon lekker verzonnen. Via doe-opdrachten maakten kinderen spelenderwijs kennis met dichters, illustratoren en hun werk. Groepen konden hun bezoek combineren met een workshop poëzie schrijven. Wie braaf was, kreegt een cajoleer en een ulevel. Maar: Aterlingen waren niet toegelaten!

Gek of grappig, kort of lang. Gedichten doen dromen, lachen en filosoferen, zoals in de muzikale poëzie van Hans en Monique Hagen. Of ze bieden hapklare brokjes troost, bijvoorbeeld bij Bette Westera die ontroert met grote thema’s op luchtige wijze. Zoals dichter Jaap Robben zegt: “Alles kan in kinderpoëzie.” Met schilderachtige prenten erbij waan je je even in een andere wereld. Die wereld werd werkelijkheid in Hasselt: Villa Verbeelding en het Poëziecentrum hielden er een tentoonstelling met de mooiste gedichten van de laureaten van de Gouden Poëziemedaille en met betoverende illustraties.

Kinderpoëzie alleen maar voor kinderen? Nee, hoor! In veel gedichten zit een laagje van subtiele humor en ironie voor volwassenen, en ook de illustratoren verstopten grappige details en zijverhalen voor jong en oud in hun tekeningen. De zwierige illustraties van Mattias De Leeuw vormen een woordeloos prentenboek op zich. En met de prenten van Charlotte Dematons is niet alleen de kijker lang zoet: soms schildert Charlotte met een penseel met maar één haartje! Sylvia Weve experimenteert dan weer met technieken en sferen.

Behalve gedichten en originele illustraties vielen er nog meer te ontdekken in een cirkel vol wonderlijke stoelen die hun geheimen prijsgaven aan wie goed zocht. Wat deed een zielige knuffelbeer bijvoorbeeld in de stoel van Hans en Monique Hagen? De dichters vulden kijkkastjes met foto’s en inspirerende voorwerpen, met telkens een verhaal achter. Uit de stoelen klonken gedichten in de vorm van een lied of voorgelezen door de dichter. De illustratoren gaven hun kastjes vorm in hun eigen stijl, met schetsen en 3D-constructies van details uit hun tekeningen. Illustrator Sylvia Weve nam haar kastje zelfs mee op reis en maakte er een knutselvakantie van! Samen toverden woord en beeld nieuwe werelden tevoorschijn, vol gevoelens en geluiden.

Vanaf april 2018 is de tentoonstelling op reis om nóg meer mensen te betoveren (en te laten toveren) met deze bijzondere gedichten en illustraties.

Benieuwd naar de dichters en illustratoren uit de tentoonstelling? Lees hier een korte biografie.  
 

Openingsfeest op zondag 29 oktober - Hans & Monique Hagen en Charlotte Dematons

Op de feestelijke opening trakteerden we bezoekers op lekkers. Je kon de tentoonstelling gratis bezoeken van 14 tot 18u of deelnemen aan lezingen en workshops.
 

Kunstendag voor Kinderen op zondag 19 november - Edward van de Vendel & Mattias De Leeuw

Bij Villa Verbeelding stond deze dag in het teken van poëzie! Met vertelsessies door Edward van de Vendel, de muzikale voorstelling Circusnacht van Mattias De Leeuw en op elke verdieping een andere activiteit rond kinderpoëzie.
 

(Groeps)bezoeken en workshops

De tentoonstelling stond open voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen. Er was een educatief programma: kinderen en jongeren (5-14 jaar) gingen aan de slag met opdrachten en werden zo zelf 'een soort van tovenaars'.

Groepen konden hun bezoek combineren met een workshop poëzie schrijven. Kinderen gebruikten al hun zintuigen en probeerden alledaagse geluiden net iets specialer te verwoorden dan anders. Ze maakten kennis met spannende verdwijnwoorden, schreven een eigen gedicht en tekenden fantasiedieren.

Ook tijdens de schoolvakanties, in de Poëzieweek (25-31 januari 2018) en tijdens Krokuskriebels (10-18 februari 2018) waren er creatieve workshops die aansluiten bij de tentoonstelling.

 

Illustraties (van links naar rechts): Benjamin Leroy, Mattias De Leeuw, Charlotte Dematons en Sylvia Weve.

De titel 'Soort van tovenaars' is geïnspireerd op een gedicht van Edward van de Vendel uit Mijn fijne geluidenboekje.